Коронавирусът “облече“ световни картини с медицински маски

  • от PlovdivTime
  • 16:14, 25.02.2020

Коронавирусът изправи на крак целия свят и се превърна в най-коментираната тема на земното кълбо. Притеснителните новини за разпространението на заболяването накара хората да се запасяват с хранителни продукти, да си купуват маски и ръкавици, да следят с особено внимание разпространението на болестта. 

Някои от потребителите в социалните мрежи се обърнаха към изкуството като илюстрация на тревогата си от Covid-19.  Най-разпространената работа бе на уличния артист Banksy. Той е изрисувал може би най-популярната картина на известния холандски художник Йоханес Вермеер ван Делфт „Момичето с перлената обеца” на стена в Рим. На лицето на момичето обаче има санитарна маска. 

С предпазна маска, но от стена в Барселона, гледа загадъчно и Мона Лиза на Леонардо. В ръката си тя държи и мобилен телефон, сякаш позира за селфи. 

С картина от поредицата “Hidden spaces“ на испанския художник Хосе Мануел Балестер, в която на масата на Тайната вечеря от картината на Леонардо да Винчи няма и помен от светците, реагират други потребители. 

Носителят на множество награди за пясъчни фигури Сударшан Патнаик създаде на плажа Пури на Индийския океан в Одиша човешко лице с маска в знак на съпричастност с хората, които се борят със заболяването в Китай. Патнаик се прочу с изработената фигура на британския астрофизик Стивън Хокинг. 

Немалко са карикатурите и графитите, които се опитват да внесат малко цвят в сериозната тема за заболяването.

Ето как артистите интерпретират темата за коронавируса с изразните средства на изкуството:

"Момичето с перлената обеца" и маска на Banksy

Картина от поредицата “Hidden spaces“ на испанския художник Хосе Мануел Балестер

Работа на графити артиста TV Boy на име „Mobile World Virus” в Барселона

Работата на Сударшан Патнайк

Фотография на участник в карнавала във Венеция

 

Графит в китайския град Шанхай


Графит в Китай