Борис Стоилов отвори вълшебна врата към света на приказното (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 14:08, 02.03.2022

Много приятели, колеги и почитатели се стекоха  в Градската художествена галерия на ул. "Княз Александър I"№15, за да поздравят известния график и илюстратор от Пловдив Борис Стоилов. С голяма ретроспективна изложба той отбелязва своята 60-годишнина, както и три десетилетия, отдадени на илюстрацията.

„Пожелах да видя голяма част от творчеството си през изтеклите години, събрано на едно място",  сподели художникът. А издателят Стойо Вартоломеев го изненада, поднасяйки му първата книга, чиято корица Борис Стоилов е оформил при старта на издателство "Хермес" преди 30 години. Вартоломеев обяви, че настоящата изложба ще бъде показана и в други градове. В Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия приказните илюстрации могат да се видят до 22 март.

Борис Стоилов е възпитаник на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (Сценични кадри). Завършил е Националната художествена академия в София със специалност „Графика“. Работи вече 30 годни в сферата на илюстрацията и оформлението на книги за български и чуждестранни издателства. Най-популярни са илюстрираните от него книги за деца - близо 500 заглавия. Сред тях са сериите: „Златно перо“, „Имало едно време“; „Вечните български приказки“, „Приказки от 1001 нощ“, „Майстори на приказката“ и др. С книгите за деца е свързана и работата му за няколко чуждестранни издателства от Европа и Северна Америка. Носител е на престижни български и международни награди за илюстрация. Член е на СБХ. В момента живее и работи в Пловдив.