С 3-годишната подкрепа за “Пловдив 2019“: Станахме първия български град, който може да получи милиони за култура от Плана за възстановяване

  • от Мария Луцова
  • 16:26, 03.08.2022

Решението на Общинския съвет да даде тригодишна подкрепа на "Пловдив 2019" и да подсигури пари за дейности през този период превръща Пловдив в първия български град, който отговаря на изискванията за съфинансиране по Проекта за култура в Националния план за възстановяване.

Това означава, че  Пловдив може да получи милиони за културно съдържание. Става дума за специална програма насочена към общините, които имат разработен културен календар.  Те могат да кандидатстват за двугодишен грант, ако осигурят 50 процента съфинансиране, а максималната сума на това европейско финансиране е 4 млн. лв.  

С одобрените средства за фондацията на практика градът ни вече е готов да кандидатства по Плана за възстановяване в мига, в който  Национален фонд „Култура” обяви отворени покани по Проекта за култура.

Така Пловдив прави решителна крачка напред и ще гарантира още по-високо ниво на културния продукт. Решението на Общинския съвет гарантира, че големите прояви, които бяха в основата на проекта Европейска столица на културата-Пловдив 2019, ще продължат да бъдат устойчива част от събитийния календар на града.

Нещо повече - чрез средствата от Плана за възстановяване това културно съдържание има шанса да излезе и на европейска сцена с участия на авторитетни фестивали, а публиката под тепетата пък да има възможност да се наслаждава на международни проекти между местни артисти и институции и партньори от Европа.

Тези 4 млн. лева, които Пловдив може да получи с един добре изработен и защитен проект, са нещо прогнозируемо, но по Плана за култура в града могат да влязат и много повече средства, защото и независимите организации и артисти също ще могат да кандидатстват по различни програми и в същото време да са част от големия проект на Фондацията.

Така с едни 36 гласа само за минути Пловдив направи решителна крачка към  двугодишен период, в който градът ще има шанса да се наложи трайно на европейската сцена и да привлече международна публика с качествени и мащабни проекти.  След годината, когато градът ни бе Европейска столица на културата,  фондация „Пловдив 2019” имаше само 3 млн. лв. от наградата „Мелина Меркури”  за културно съдържание. През следващите години с тези средства бяха реализирани редица значителни и видими за цяла България, а и за Европа събития.

Това генерира още повече туристи и приходи и за всички сектори на икономиката в Пловдив и то в период на пандемия и редица рестрикции за събитийния живот и туризма по цял свят.

Средствата, които Фондацията може да спечели за града с един добър проект, но и чрез партньорите си – организатори на фестивали и събития, значително ще надхвърли сумата от 3 млн. лв. , а това гарантира още повече интерес към града и културния ни календар в следващите две години.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Без дебат: Общинският съвет гласува фондация “Пловдив 2019“ да продължи работа още три годиниЩе има промени в учредителния акт, за да може това да се случи

Ако одобрят Националния план за възстановяване: Европа подпомага безвъзмездно българската култура с 40 млн. евроСредствата са за период от две години и ще обхванат както големите градове, така и малките общини