Без дебат: Общинският съвет гласува фондация “Пловдив 2019“ да продължи работа още три години

  • от Мария Луцова
  • 14:23, 02.08.2022

Общинска фондация "Пловдив 2019" ще продължи да работи и следващите три години, след като местният парламент одобри предложението на зам.-кмета Пламен Панов. 36 общински съветници казаха "да", а шестима се въздържаха. Гласуването мина без дебати и изказвания.

Според предложението ще бъдат направени промени в учредителния акт на фондацията. В следващите три години тя ще има възможност да работи по ключови за града проекти и програми. Фондацията, подготвила и изпълнила проекта за първата българска европейска столица на културата, ще фокусира усилията си в програма, свързана с международния имидж и икономиката на Пловдив. Тя ще продължи да работи и по устойчивостта на ключови за града и региона събития и да носи приходи за местната икономика.

С тригодишната рамка се дава възможност на фондацията да кандидатства по международни и национални програми и да развива мрежата си от международни партньорства. Освен това фондацията ще може да продължи да е основен партньор на най-големите фестивали в страната.  Тя ще е и бенефициент по Националния план по възстановяване и развитие, за да създава нова културна програма. Близо 4 млн. лв. ще са необходими на общинската структура за следващите три години, за да продължи успешно дейността си, свързана с развиването на културния туризъм и големите събития.