“Призракът е тук“ вече и онлайн, визуалните творби се продават с благотворителна цел

  • от PlovdivTime
  • 09:58, 28.09.2022

Дигиталната изложба "Призракът е тук", която преплита исторически факти и визуално изкуство, се открива във виртуалното пространство днес - 28 септември. Тя ще бъде достъпна за посетители в рамките на 12 дни - до 9 октомври 2022 г.

В “Призракът е тук” Мич Брезунек поставя под въпрос повторението на исторически за Европа събития, като създава 3D интервенции върху 12 паметника на съветската армия в България. Брезунек работи в сътрудничество с проф. Евелина Келбечева - български историк и изследовател на комунистическото минало на страната. Тя е и автор на историческите текстове на изложбата, като осигурява необходимия контекст и препратки. За създаването на видео творбите, авторът си колаборира с 3D артиста Darky. 

Онлайн изложбата е част от проекта на Брезунек - GHOST (“Призрак”), който си поставя за цел провокирането на диалог и генерирането на средства в подкрепа на културния сектор в Украйна и България.

Всички творби ще бъдат достъпни за закупуване под формата на NFT (незаменим токен). Колекцията ще бъде публикувана изцяло онлайн до 9 ноември, а 70% от приходите ще бъдат използвани в подкрепа за украински независими артисти и културни събития в Украйна, както и за българската независима арт сцена. С откриването на онлайн изложбата днес, в сайта на проекта са пуснати в продажба и следващите две NFT творби от колекцията - LIGHT AND DUST (София) и BOTTLENECK (Бяла Слатина).

Дигитално пресъздадения паметник на съветската армия в София вижте тук.

Дигитално пресъздадения паметник на съветската армия в Бяла Слатина вижте тук.

Изложбата “Призракът е тук” беше представена за първи път под формата на “по- пъп” събитие между 9 и 12 септември в Пловдив. Втората част на изложбата, включваща AR преживяване (“аугментирана реалност”), ще бъде представена в София през ноември. 

“Призракът” е фикция, която смесва история и визуално изкуство, това е един артистичен проект, който има за цел да провокира критичния дух, но няма за цел физическо разрушение", споделя Брезунек пред "Дневник".

ОЩЕ ЗА ПРОЕКТА:

Френски артист иска да опакова паметника на Альоша, търси съдействие от държаватаАкцията му е част от големия проект „Призрак”, който започна с изложба в галерия „2019”

Альоша като гигантски призрак в изложба на Мич Брезунек в Пловдив“Призракът е тук4 пресъздава дигитално 12 съветски паметника и поставя под въпрос посланията, които носят