Френски артист иска да опакова паметника на Альоша, търси съдействие от държавата

  • от PlovdivTime
  • 11:47, 23.09.2022

Френският артист Мич Брезунек, който от години живее и работи в Пловдив, се обърна към служебния премиер Гълъб Донев, за да поиска съдействие за артистична акция, при която да бъде опакован паметникът на Альоша.  Тя е част от големия проект „Призрак”, който той започна с изложба в галерия „2019”.

„В тези трудни за България и Европа времена, се обръщам към Вас, за да поискам съдействието Ви за реализация на мой проект - артистична интервенция, която е насочена към актуални обществени теми. Бих искал първо да се представя - казвам се Мич Брезунек, французин съм, живея и работя от осем години в България. Артистичният ми проект стартира от Пловдив - град, който обичам, и в който живея заедно с българското си семейство. Обръщам се към Вас, за да получа разрешение да реализирам артистичния си проект, свързан с паметника „Альоша“ в Пловдив. Бих искал да покрия фигурата на съветския войник с блестяща материя за срок от една седмица. Самият паметник няма да бъде засегнат или повреден по никакъв начин. От началото на войната в Украйна, Европа се обедини в подкрепа на украинския народ и държавност и против агресията на Русия. Моят проект е реакция на настоящия исторически контекст. Историята, уви, често се повтаря, спомените и преживяното от предишни войни оживяват и днес. В Европа отново има кръв и омраза. Историята се повтаря - точно като призрак от миналото, който се завръща. В името на всички, загинали в Европейските войни, в името на жертвите от вчера и днес, в името на украинците, които в момента защитават своите семейства и достойнство, в името на непрекъсващата битка за мир и свобода – създавам своя „Призрак“. Призракът е символ на нашите заблуди, на фалшифицираната история, на тоталитарната пропаганда, символ на сенките от миналото. Артистичната намеса върху непоклатимата фигура на „Альоша“, свързана с просъветското минало на България, ще бъде покана за размисъл и напомняне, че за нашето общо европейско бъдеще е изключително важно всички ние да се научим да осмисляме и надживеем миналото. Моето желание е проектът да бъде реализиран на 9 май 2023 г. - Денят на Европа. Давам си сметка, че с работата си ще докосна деликатната тема за отношенията с Русия и за мястото на паметниците на Съветската армия в страната. Затова искам ясно да подчертая, че „Призрак” не е политически проект. „Призрак” е артистичен проект, който посвещавам на България и на обединена Европа - място, което обичам и в което живея. Ще се радвам на вашия положителен отговор в установения от българското законодателство срок. Реализацията на проекта изисква детайлно планиране и подготовка, както и съгласуване с всички компетентни институции”, написа Брезунек.

Писмото му е адресирано и до министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Альоша като гигантски призрак в изложба на Мич Брезунек в Пловдив“Призракът е тук4 пресъздава дигитално 12 съветски паметника и поставя под въпрос посланията, които носят