Министерство на културата или Министерство на мълчанието има България?

  • от Мария Луцова
  • 18:47, 10.01.2022

Какво се случва или  по-скоро  какво не се случва в Министерство на културата? Това е въпросът, който резонно си задават всички, свързани заради работата и интересите си с това ведомство. И отговорът май е – мълчание…

На 13 януари ще стане месец, откакто кабинетът "Кирил Петков" се закле и  май това бе последната публична изява на министър Атанас Атанасов. След това за съществуването му научаваме само от публикациите в официалния сайт на Министерство на културата.

При това и там за работата на Атанасов информацията е оскъдна - поздравил е артистите от Дома на ветераните на културата и изкуствата,  присъствал е на награждаването на Хосе Карерас с почетния знак на президента, както и на церемонията, в която Румен Радев е удостоил с държавни отличия изтъкнати културни дейци, дал е указания как да работят с публика културните институти заради нова заповед на здравния министър.

С това се изчерпва публичното присъствие на Атанас Атанасов за месец време.  

На 21 декември премиерът Кирил Петков назначи заместник-министрите на културата Бойко Кадинов и Юрий Вълковски, които заедно с Весела Кондакова са екипът на Атанасов във ведомството.  За новите имена в екипа ви съобщихме в материал на PlovdivTime още на 17 декември.

След това министерството отново замлъкна. Само Весела Кондакова имаше публична изява като част от новосформирания Национален пандемичен комитет.

До този момент заместник-министрите не са представени официално (което не е задължително), не са оповестени и ресорите им. Усилено се говори, че ресор „Сценични изкуства и училища по изкуствата” е на Весела Кондакова, за музеи и културно наследство ще отговаря Бойко Кадинов, а Юрий Вълковски ще работи по Плана за възстановяване, ще отговаря за Национален фонд „Култура” и европейски проекти като Норвежката програма.

Това вероятно ще го научим от новия устройствен правилник на министерството, който трябва да разпише задачите на членовете на политическия кабинет на Атанас Атанасов.

След като станаха известни имената на тримата зам.-министри, предстои да разберем и кой ще е началник на политическия кабинет, както и директор на дирекция "Връзки с обществеността и протокол".

По всичко изглежда обаче, че това ще се случва бавно и продължително. За същинска работа съвсем да не говорим.

На първо време на Атанасов ще му се наложи да отговори в пленарна зала има ли в бюджета на Министерство на културата средства за ремонт на Концертна зала и такива за провеждането на международен архитектурен конкурс за проект за сграда на Операта.

Kоментари

коментар
222
12:29, 11.01.2022
Отговор

Това назначение е обида за цялата сфера на културата - биографията му се изчерва с това че свирил на китара, разнясал пици, завършил курс за актьор и изчистил едно читалище. Само в България може да има министър с такава биография.