Преподавател в УАСГ, културен предприемач и експерт от служебния кабинет новите зам.-министри на културата?

  • от PlovdivTime
  • 16:09, 17.12.2021

Весела Кондакова, арх. Бойко Кадинов и бившият директор на Българската фестивална асоциация Юрий Вълковски ще бъдат назначени за замове на министъра на културата Атанас Атанасов. Това са най-актуалните имена, които се спрягат за политическия кабинет във ведомството.

Весела Кондакова бе част от предходния екип на проф. Велислав Минеков. Тя е родена във Варна и е възпитаник на IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри” в града. Завършва Славянска филология в ПУ „Паисий Хилендарски” през 2001 г. В периода 2010-2017 последователно ръководи звено „Културно-контактна точка по програма Култура на ЕК” и Бюро „Творческа Европа”, офис Култура към Министерство на културата. Участник е в застъпнически акции и инициативи за съвременно изкуство: „Адвокати на танца” през 2015, 2017; Софийска инициативна група „Душа за Европа” 2013; Инициативна група на независимия сектор за преодоляване на Ковид кризата, 2020-2021. Външен експерт е в общински програми за култура. Участвала е в множество национални и международни проекти в областта на музика, театър, танц, кино и образование. От 2018 година е изпълнителен директор на Българска музикална асоциация.

Арх. Бойко Кадинов е преподавател в УАСГ с лекционен курс "Обществени сгради". Като архитект стои зад множество проекти, свързани с културни пространства - Сатиричният театър, Музей на съвременното изкуство, Музей "Арсенал", театър Българска армия, галерия "Захари Стоянов", Културен център на България в Рим. Архитектурната агенция "Братя Кадинови", в която е управител, изработи проекта "Основен ремонт и реконструкция на Концертна зала, като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции, Държавна опера-Пловдив". Автор е на книгите "Архитектурни скуларии", "Десет архитектурни заповеди".

Юрий Вълковски работи по проекти в културната и социалната сфера. От юни 2014 г. работи за фондация “Reach for Change”, която подкрепя социалното предприемачество в 16 държави на 3 континента, включително в България.