Здравният министър предлага удължаване на противоепидемичните мерки

  • от PlovdivTime
  • 15:14, 16.12.2020

Предлага се удължаване на действащите в момента противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември, да продължат да действат до 31 януари догодина.

Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

Предлага се изключения да бъдат направени за учениците от 1. до 4. клас, детските градини и местата за хранене към хотелите.

Още миналата седмица премиерът изиска от Щаба да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19. 

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души.

„Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, изтъкна министър Ангелов.

Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС. Страната ни продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

След проведените редица срещи със съсловните организации и компетентните структури здравният министър предложи на премиера всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември, да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. с изключение на следните:

 

- разрешаване на учениците от 1. до 4. клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите;

 

- от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;

 

- разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

 

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас.

„Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, добави Костадин Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение.