Започна най-дългоочакваният празник за любителите на театъра - фестивалът „Сцена на кръстопът“

  • от PlovdivTime
  • 14:49, 11.09.2023

27-мото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ започна в неделя в голямата зала на Драматичния театър в Пловдив с премиерата на „Месец на село”-  комедия в пет действия от Иван С. Тургенев. Представлението е на студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от класа на проф. Маргарита Младенова, която е и режисьор на спектакъла.

Преди началото на спектакъла, официални приветствия към публиката отправиха Росица Обрешкова - програмен директор на фестивала, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Илко Ганев – съветник на Министъра на културата, адв. Юлиана Рангелова – представител на холдинга МАИ Груп – основен спонсор, Сюзанна Арутюнян-Василевска –вр. и.д директор на Драматичен театър – Пловдив и инж. Димитър Георгиев, собственик и управител на козметична компания „Роза Импекс“ – главен спонсор на фестивала.

За втори път имам честта да открия театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ и усещането ми е, че откриваме нещо наистина историческо. Заради тези 27 години история и живот на фестивала и заради всички хора, започвайки от мастера Стефан Данаилов - създателят, вдъхновителят на фестивала, дългогодишния директор Димитър Малашинов, Ирен Чанкова, Сашо Секулов, Кръстю Кръстев и още много хора, които стоят зад него с усилията и труда си,  за да може днес да имаме този фестивал и той да е една от емблемите на културния живот на Пловдив. Тази памет е гаранция, че и днес ще видим това, което Драматичен театър Пловдив прави най-добре, предстои ни пиршество на сетивата. Тук всичко се прави с много любов и с мисъл за истинските неща в живота. Тази мисъл е на дългогодишния директор на театъра, сега министър на културата Кръстю Кръстев. Той завърши приветствието си тогава с думите: Елате на театър! Хубаво е!“. Аз ще перифразирам днес и ще кажа: Продължавайте да идвате на театър! Става все по-хубаво! На добър час на 27-ия международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

В първата премиера от програмата на фестивала „Месец на село“ участваха студентите от НАТФИЗ: Андрей Стоименов, Павлина Илова, Стефани Андонова, Виктория Владова, Лора Тенчева, Стефан Саръиванов, Румен Ангелов, Мартин Тодоров, Стилиян Маринов, Преслав Търпанов, Весела Манолова. Постановката е дело на проф. Маргарита Младенова, сценография - Ивайло Николов, асистент-режисьор е Албена Георгиева.

Днес от 19.30 часа в Камерна зала "Стефан Данаилов" ще се играе ЛЕБЕДЪТ от Елизабет Иглоф - премиера на Драматичен театър – Пловдив. Спектакълът е  успешно завръщане на режисьора Петър Батаклиев на родна сцена след  години работа в Канада. Творческият екип, създал постановката включва: сценография - Петьо Начев, консултант костюми - Анета Зомбори, музика - Явор Карагитлиев, хореография - Калоян Иванов, консултант - Катерина Георгиева, фотограф - Георги Вачев, плакат - Ралица Русева. Участват актьорите Патриция Пъндева, Спартак Панталеев, Тодор Дърлянов.

Първото събитие от съпътстващата програма на фестивала е изложбата фотографика "СамоДиви" на Антония Маринова – Crazy. Ще можете да я видите от 11 до 21 септември във фоайето на Камерна зала "Стефан Данаилов". Откриването е днес в 17:30 часа.

Домакин на събитието е Драматичен театър-Пловдив.