Йога или силови тренировки - кое е за предпочитане?

  • от PlovdivTime
  • 09:09, 01.03.2023

Без никакво съмнение всяка грижа, която полагате за себе си е изключително важна и ще допринесе за подобряването на вашето здравословно и физическо състояние. Когато става въпрос за упражнения, има много възможности за избор. Два от най-популярните варианти са йога и силовите тренировки. Всяко от тях предлага своите уникални предимства и недостатъци, така че може да е трудно да решите кое е подходящо за вас.

Много хора не могат дори и да си представят как ще успеят да се справят с някои йога пози, но всъщност може да извлечете много за своето тяло, ако комбинирате двата метода. В този материал по-отблизо ще ви запознаем с това какво може да направи йогата, което силовите тренировки не биха могли. А и защо те могат да бъдат полезни, ако ги комбинирате.

Ползите от йогата

Йога се отличава от другите видове упражнения, като съчетава дихателни упражнения, баланс, сила и гъвкавост за постигане на физическо и психическо благополучие. Доказано е, че тя намалява кръвното налягане и стреса, като същевременно осигурява чудесна тренировка. Чрез упражненията за разтягане, които се правят постоянно и се задържат дълго време, последвани от релаксация, можете да постигнете по-голяма гъвкавост и сила. Чрез овладяване на малките мускули на коленете и глезените чрез баланс или задържане на позиция за дълго време можете да предотвратите травми, които се получават при други дейности. Това означава, че мускулите ви ще бъдат по-добре подготвени да се справят с по-интензивни тренировки, което ще ви позволи да се натоварите повече и да извлечете повече от своята програма. Накратко, йогата е чудесен начин за постигане на физическо и психическо благополучие, като същевременно осигурява и чудесно раздвижване за цялото тяло. За йогата е добре да се насочите към удобни, но в същото време прилепнали дрехи като спортни клинове за жени, които най-често се срещат в комбинация със спортно бюстие.

Ако практикувате йога, без да я допълвате с други форми на спорт, може да рискувате нараняване по други начини. Тя се състои предимно от така наречените упражнения за разтягане, тъй като използвате предимно собственото си телесно тегло, а не уреди. По този начин може да възникне мускулен дисбаланс - тук са засегнати най-вече раменете и ръцете.

Ако искате да изградите по-голяма мускулна маса, йогата не е правилното начинание, тъй като никога няма да работите с повече от собственото си тегло. Всъщност тренировките за издръжливост могат да намалят размера на вашите мускули.

Ползи от силовите тренировки

Силовите тренировки са една от най-търсените форми на упражнения в света и за това има основателна причина. Силовите упражения са насочени към увеличаване на мускулната маса чрез добавяне на повече тежест към тренировката. Това е ефективен начин не само да изградите мускули, но и да укрепите костите си и да подобрите цялостното си здраве. Редовната силова тренировка може дори да ви помогне да отслабнете, тъй като повишава метаболизма ви и изгаряте повече калории.

Един от най-големите недостатъци на тренировките с тежести е претоварването, което може да доведе до големи и дългосрочни наранявания. Важно е да тренирате цялото тяло, за да създадете баланс. Ако вдигате тежести, това може дори да намали гъвкавостта на тялото и мускулите ви. Ето защо много треньори препоръчват да се комбинират упражнения за разтягане и силови тренировки.

Защо да комбинирате йога и силовите тренировки?

Комбинирайки двете, определено ще осигурите на тялото си най-добрата грижа. Така ще придобиете както сила, така и издръжливост и гъвкавост. С помощта на йогата ще успеете да укрепите мускулите, което е много полезно, когато имате желанието да се съсредоточите и да наблегнете на силовите тренировки. В същото време тя е чудесен начин да осигурите на мускулите си необходимата почивка и разтягане, особено след силова тренировка. Ако пък сте от хората, които основно залагат на йогата, то може би е добре да балансирате мускулните групи с тренировка с тежести.