Време за екстремни приключения! Ето ги любимите ски дестинации на пловдивчани

  • от Карина Тонева
  • 13:33, 08.12.2018
Празничната еуфория покрай Коледа и Нова година наближава. Зимните курорти са препълнени със студенти, а празникът им съвпада с откриването на ски сезона в Пампорово. Скиорите започнаха доволно да протриват ръце вече близо месец, след падането на първия сняг в района на Бяла черква. Наближава времето, когато любителите на екстремни спортове ще хванат ските и сноубордовете и ще се отдадат на приключения в планината. Къде и на какви цени - изборът е изцяло техен.
 
Ето ги и най-популярните сред пловдивчани ски дестинации:
 
Пампорово
Без съмнение предимството на курорта е в голямото разнообразие от ски писти с различно ниво на трудност и задоволителна дължина. От начинаещи до майстори на зимните спортове имат своите полета за изява по трасетата на Пампорово. В плюс е и наличието на съоръжения за поддръжка на изкуствен сняг, което гарантира покритието на част от пистите дори и в неблагоприятни условия. Недостатъкът: дълги опашки пред лифтовете и несъразмерно високи цени спрямо предлаганото качество на обслужването; огромните хотели пък приемат повече туристи, отколкото курортът е в състояние да поеме. 
 
 
Чепеларе
Курортът е предпочитан от по-сериозните спортисти. Изборът на писти е ограничен до две, но пък дължината и ширината им са напълно достатъчни за потока от туристи, без да се създава усещане за навалица. Цените са сравнително по-прилични, като градът позволява и повече опции за настаняване като стаи и къщи за гости. А едно от най-ценните му преимущества за пловдивчани е, че позволява да покарат здраво ски в рамките на един ден.  
 
 
Хижа „Здравец“
Любими семейни дестинации, най-вече за деца и начинаещи, са пистите около х. Здравец. В района на хижата има една голяма и две по-малки писти, както и пистите на Еко хотел „Здравец“ и Копривките. Близостта им до големия град ги превръща в любима еднодневна дестинация, особено за семействата с деца. Посетителите имат възможност и да наемат шейна, с която да се пързялат по натрупалия сняг.
 
 
 
Бяла Черква
На по-малко от 40 км от Пловдив се намират двете писти на Бяла Черква. По-голямата е с дължина около километър и влек тип котва, а по-малката е дълга 300 м и е подходяща за начинаещи. Понеже е на малко по-голяма височина в сравнение с х. Здравец, там снегът се задържа малко по-дълго. 
 
Цигов чарк
Пистата с дължина от километър и половина се намира в местността Цигов чарк. Оборудвана е с паничков влек и два въжени в долната част, на цени под 20лв. Наблизо има и трасе за ски бягане. А за тези, които предпочитат по-малко активна почивка, природната красота и зимния пейзаж около язовир Батак дават възможност за приятни лежерни разходки. 
 
 
Св. Константин
Едва на 5 км от язовир Батак се намира курортът Св. Константин, който също е предпочитана дестинация за начинаещи скиори. Два влека, единият от които - детски, са на разположение на общо трите писти. 
 
 
Разбира се, преди да направите резервации в желания от вас курорт е добре да проверите актуалното състояние на пистите и снежната покривка, за да няма неприятни изненади като лошо време, затворени съоръжения и др. Приятно каране!