Веселин Николов-Червения изненада зам.-кмет с уникална плоча

  • от PlovdivTime
  • 15:16, 10.03.2021

Легендарният джазмен Веселин Николов-Червения подари на Пламен Панов уникална плоча от личния си архив. В албума свири бащата на заместник-кмета по култура - Дочо Панов, също известен музикант от времето на "Бели, Зелени, Червени" и "Джаз линия". Това се случи по време на среща на Весо Червения и Огнян Видев с Пламен Панов

Веселин Николов  - Червения е носител на най-високото държавно отличие на Република България Орден „Стара планина" – първа степен. Основател  на първата професионална джазова формация у нас през 70-те "Бели, зелени и червени", а години по-късно и на придобилия световна популярност църковен хор за българска ортодоксална музика „Филипополис". Днес Веселин Николов  живее във Валенсия.

Огнян Видев - един от най-известните български китаристи, роден в Пловдив.  Като професионален музикант, Огнян Видев работи вече повече от 50 години. Най-активният му период се свързва с участието му в джазовата формация "Бели, зелени, червени" от Пловдив, с която изнася многобройни концерти в страната и чужбина и участва в международни фестивали по целият свят.