Трябва ли Общината да тегли заем от 120 милиона? Пловдивчани - раздвоени

  • от PlovdivTime
  • 18:36, 26.12.2019

Да се сключи ли договор между Община Пловдив и Европейската инвестиционна банка за кредитна линия от 120 млн. лева? Това е най-обсъжданата тема под тепетата в последните две седмици. Кметът Здравко Димитров заяви, че ако политическите сили и гражданите са против това намерение, той няма да го осъществи.

Анкетата на TrafficNews, в която участваха близо 2000 души, показа, че пловдивчани са по-скоро против това намерение. 51% от хората са категорично против да се сключи подобен дълг.

31,48% обаче са на мнение, че това би било за добро, ако се реализират инфраструктурните проекти.  Други 8,27%  не могат да решат към момента, като ще искат повече информация преди да правят своите заключения.  За 3,82% от запитаните заемът трябва да е за по-ниска сума, а около 5% не ги вълнува това намерение.Иначе казано около половината са против, 1/3 „За кредита” и около 10% се колебаят, което прави темата особено деликатна.

Още тази събота Общинският съвет ще гласува предложение, с което ще позволи Община Пловдив да поеме подобен дълг, но самата кредитна линия трябва да се гласува отново в местния парламент. Това едва ли ще се случи по-рано от лятото.

Вижте повече по темата в линковете:

 

Община Пловдив тегли най-големия заем в историята си, взима до 120 млн. за инфраструктураКредитната линия ще бъде изразходвана за големите обекти на града в следващите 7 години

Зико: Ако пловдивчани не искат, няма да теглим заем, Тотев започна преговорите за негоСпоред кмета на Пловдив е нужна такава сума, за да се развива градът