След снимките в Пловдив: “Джобният Херкулес: Наим Сюлейманоглу“ предизвика фурор в Турция

  • от PlovdivTime
  • 16:43, 21.11.2019

От общо 1500 места в киносалона в Истанбул, където снощи се състоя гала прожекцията на игралния филм "Джобният Херкулес: Наим Сюлейманоглу" само едно място остана празно. Това на легендарния щангист, носител на три олимпийски титли и десетки световни и европейски рекорди, който ни напусна преди две години. На гала прожекцията се стекоха известни имена от обществения, интелектуалния и спортния елит на мегаполиса, много хора с изселнически корени, пише „24 часа”, позовавайки се на информация от БТА. 

Пред залата, на големи пана бяха изложени макети на олимпийските, световни и европейски медали, спечелени от Наим, състезателни трика, на постаменти с щанги бяха изписани рекорди, които остават ненадминати и до днес. На прожекцията присъства целият екип на филма - актьорът Хаят Ван Ек в ролята на Наим Сюлейманоглу, актьорите, които пресъздават действителни личности в живота и спортната кариера на щангиста - майката, бащата, братята, първия му треньор Енвер Тюркилери, легендарния Иван Абаджиев, който създава шампиона Наим, политически личности от близкото минало в България и Турция. 

Филмът започва със заставката "Истинската история на Наим Сюлейманоглу" и представя първо неговото детство в родното му село Птичар. Сценарият е по автобиографичната книга на брата на спортиста Мухаррем, щангист и треньор на Наим приживе. 

Режисьорът Йозер Фейзиоглу изтъкна, че екипът се е старал да се придържа максимално към автентичните събития и герои. 

 Може би един от най-развълнуваните на гала прожекцията бе щангистът Халил Мутлу, съратник и последовател на Наим Сюлейманоглу. Роденият в България тежкоатлет също се изсели в Турция няколко години след Наим и подобно на него се превърна в знаково име на турската тежка атлетика. 

Филмът проследява детските и юношески години на Наим в България, израстването му като щангист, рекордите в България, болезнената смяна на турското му име, драматичното бягство в Турция, постигнатите успехи и усилията, благодарение на които се възражда турската тежка атлетика. Акцент във филма са трагичните събития по преименуването на българските турци от някогашния комунистически режим като основен мотив на бягството на 20-годишния младеж от България. 

Част от филма бе заснета под тепетата, а Plovdiv Time ви показа в снимки какво се случва в зоната около „Тримонциум”, където работеха кинаджиите.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Полиция и ретро коли окупираха Пловдив за снимките на филма за Наим СюлейманоглуСнимките събраха техника и статисти на паркинга на хотел “Тримонциум“