На 60 км от Пловдив: Дегустираме продукти от роза и балканска кухня в музейни къщи (Видео)

  • от PlovdivTime
  • 10:58, 09.03.2019
Месец март е в разгара си и ни радва с хубаво време и празнични дни. По стара традиция българите се възползват от първите дни на пролетта, за да прогонят злите сили от домовете си. Страшни, но все пак красиви кукери, облечени в ръчно изработени костюми, ще гонят злото, останало след зимата, този уикенд. Сирни Заговезни ще се отпразнува в почти всички населени места от община Карлово. 
 
Както вече ви съобщихме, в подбалканския град ни очакват карнавални шествия, кукерски игри и детски парад ни очакват в Карлово. Районът се слави с това, че всяка година на Сирни Заговезни се провежда традиционния автентичен обичай "Старчовден" . Кукери ще облекат пъстри костюми, ушити специално за празника. Традиционно те се изработват от домашно тъкано шарено платно за покривка, наричано "прибран месал".
 
Градът обаче привлича посетители не само по празници. Сред любимите места на туристите е комплекс "Старинно Карлово", който миналата година е бил посетен от над 12 хиляди души. От началото на тази година културното средище е на корицата на книжките със 100 национални туристически обекта в България. Комплексът бе създаден преди 4 години по проект на община Карлово и включва 5 къщи, които са изключително красиви и интересни паметници на културата.
 
 
Петте къщи в комплекса са емблематични за града. Те са създадени в началото и в средата на 19-ти век. След като се реставрират, те събират на едно място историята, културата и традициите от епохата на Възраждането.
 
Тези къщи не са къщи музеи, на които са опънати въженца и туристът не може да се докосне до нищо. Тук той може да седне на верандата, да прочете книга, да погледа красивия балкан, да пие кафе на пясък, балкански чай, да потъче на стан, разказа главният експерт в отдел "Туризъм" в община Карлово Деспа Ненова. 
 

Бухаловият хан е една от най-емблематичните къщи е в Старинно Карлово, където са представени различни занаяти, сред които тъкачество, дърворезба и  плъстене на вълна. Сред най-новите атракции, които се предлагат в тази къщи са фолклорните вечери. Гостите на това място могат да се насладят на почивката си и същевременно с това да гледат кукерските танци, да дегустират продукти от роза, да опитат български традиционни ястия като сарми, пълнени чушки, домашна баница и други. 
 
 
За да се запознаят с интересни факти за лечебните билки и розопроизводството, туристите посещават Патевата къща. В нея те могат да видят как функционира една минидестилерия, с която се извличаш етерични масла. Част от комплекса Старинно Карлово е и къщата на известния учител и книжовник Райно Попович. В нея всеки може сам да изработи уникално свидетелство на автентична печатарска преса от 19-ти век. 
 
Още за уникалния туристически обект в Карлово, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: