Розопроизводители от Пловдивско изкорениха насажденията си

  • от PlovdivTime
  • 10:35, 08.05.2020

Розопроизводители от Карлово изкореняват насажденията си заради ниските изкупни цени и несигурността в сектора.

„Работим на себестойността на розовия цвят. Все още не знаем колко ще цената, но се очаква да е около – 2 лева, колкото себестойността на производството й. Искаме помощ на кг на розов цвят, а не на декар”, казаха розопроизводители пред Нова ТВ.

По думите им това е крайна мярка на отчаяния, а проблемите в сектора се множат. Един от тях е липсата на берачи.  От Бюрата по труда има пращат хора, които не могат да свършат нужната работа, поради това наемат друг персонал. Те обаче искат по 1 лев на кг, а те не могат да дадат повече от 70 стотинки.

Петър Кировски от Министерство на земеделието каза, че в условията на пандемия се очаква до края на май да има конкретика от Европейския парламент, който ще гледа икономическите мерки.  Той каза, че подпомагане ще има и то ще е адекватно, след като приключи сезона на беритбата. 

Очаква се обаче съществено да падне и изкупуването на розовия цвят заради свития сегмент. Възможно е едва 1/3 от продукцията да бъде изкупена.

За закона бе удължен срока до 13 юни и към 31 юли, след като приключи кампанията – какви са заявени и регистрирани розопроизводители.

Снимка: АРХИВ