Ресторант “Одеон“: Вкусът на целия свят в една чиния

  • от PlovdivTime
  • 19:40, 04.06.2019

Напълно възможно е да се впуснем в едно околосветско пътешествие докато стоим на масата и доставяме на вкусовите си рецептори едно истинско удоволствие. Храната (или по-скоро добре приготвената храна) със сигурност е едно истинско преживяване за сетивата ни и затова да си гастроном си е цяла професия.

Точно едно такова преживяване в ресторант “Одеон” може да остави у вас траен спомен. Заведението дава уют и допълва усещането, което невероятната и вкусна храна може да донесе.

“Смятам, че това е истината - целият свят да се види в една чиния”, разказва шеф Хари Сопаджиян - собственик и главен готвач на ресторант “Одеон”.

Ресторантът е едно пловдивско бижу, сгушен между сградите на ул. “Отец Паисий”. “Одеон” е едно истинско пътуване за любителите на гурме кухнята. А гарант за качество е и опитът на самия шеф Стопаджиян. Кулираният гений работи в първокласни заведения, а едно от тях е калифорнийски ресторант със звезда Мишлен, където Хари Стопаджиян напълно разгръща потенциала си.

Истинска експлозия за вкусовите рецептори представлява салата “Борова гора” - подложка от ароматен маринован кейл, вкусно червено цвекло, мариновано в прегръдката на ароматен чесън, свеж копър и хрупкави орехи. Всичко това е потопено в струя златист зехтин с вкус на бор, за да се акцентира върху името на салатата. За да има всичко това един прекрасен завършен вид, към зеленчуците е прибавено и козе сирене, което създава едно истинско произведение на изкуството, поднесено в чиния.

Осем пловдивски ресторанта обединяват усилия, за да превърнат Пловдив в Кулинарна столица на Европа като предлагат специално меню с оригинални свои блюда, представящи автентичния български вкус и приготвени с продукти, осигурени от МЕТРО България.

Ресторантите „Одеон“, „Сол и пипер“, „Операта“, „Марбея“, „Гастрономъ“, „Jump на реката“, “Torro Grande” и „Torro Boulevard“ представят ястия, приготвени специално за гостите на града през 2019 година, когато Пловдив е Културна столица на Европа.

Програмата е отворена за всички клиенти на МЕТРО, които искат да представят по запомнящ се начин кулинарните традиции на Пловдив и убедят туристите и гостите на града в предимствата на българската кухня.

За МЕТРО 2019 е специална година, в която компанията отбелязва своята 20 годишнина. „Всички знаят, че първият магазин на компанията бе отворен именно в Пловдив през 1999 г.“, казва Ангел Костадинов, управител на МЕТРО Пловдив. „Вече 20 години ние неизменно предлагаме на нашите клиенти от хотелския и ресторантския бизнес качествени хранителни продукти, за да подкрепим техния успех. Културната столица на Европа бе добър повод да разширим усилията си и започнем с партньорите си една ново начинание, в което автентичният български вкус и фермерските продукти, които предлагаме по програмата си „Отгледано с грижа в България“ да представят Пловдив и България по атрактивен начин.“