Разширяват основен булевард в Пловдив, за да го свържат с новия баровски квартал

  • от Благовест Андонов
  • 11:59, 09.07.2019

Община Пловдив ще заложи осем имота за отчуждаване, за да може да се стартира удължаването на бул. „Свобода”. Другата седмица имотите ще влязат в Годишната програма на Община Пловдив за разпореждане с общински имоти, като до година тяхното отчуждаване трябва да приключи.

Пътната отсечка може да стане витална, като разтовари значително трафика по бул. „6 септември” и Пещерско шосе в район „Западен”. В администрацията вече имат строително разрешение за първи етап за удължаването на булеварда. Той трябва да стигне до улица „Рая”, на която кипи здраво строителство. Вторият етап предвижда стигането на булеварда до кръстовището за Прослав.

Пътят ще спомогне изключително много и за по-бързия достъп до новия жилищен квартал, който се оформя около Гребната база и улица „Рая“. Последните проекти, показват, че в зоната  се концентрира по-луксозно строителство, което е с по-малко РЗП и повече зелени площи.

Такива са комплексите на ТЕД, ХЪС, Сиенит и „Роял Градън”. Безспорно един от най-интересните проекти е този на новото строително подразделение на  PIMK Build.  Съвсем скоро се очаква да стартира четвъртият им проект в Пловдив, който ще е в новия луксозен квартал в район „Западен”. Сградата ще се намира на бул. „6 септември” на 100 метра от водата.

 

Друг впечатляващ проект е за "Regatta Park West" , който ще е първата инвестиция на един от големите строителни холдинги в Ливан - Platinum Invest Holding. Освен луксозни жилищни комплекси в район „Западен” около бул. „6 септември” и „Прослав” се забелязва и ръст на строителството на еднофамилни къщи.

Само за последната година от районната администрация са издадени над 40 разрешителни.