Ръководство за ароматерапия в домашни условия

  • от PlovdivTime
  • 08:07, 04.03.2023

Ароматерапията е древна растителна форма на лечение и практика за релаксация, при която се използват терапевтичните свойства на ароматните растения. Етеричните масла, извлечени от тези растения, се прилагат или вдишват заради лечебния и успокояващия им ефект. Масажите, ваните или аромалампите са най-разпространените начини за използване на ароматерапията, а органичните етерични масла са за предпочитане, тъй като са по-силни и по-ефикасни. Прочетете тази статия, за да научите много повече за ароматерапията и за въздействието и употребата на етеричните масла, така че да започнете да изпитвате лечебната сила на природата.

Аромалампи – древни начини за ароматерапия

Аромалампи са класически начин за ароматерапия от векове. Загрейте етерични масла в обособеното място, за да освободите терапевтичните им свойства и деликатните аромати във въздуха. Този нежен, приятен и прост метод на ароматерапия е идеален за всеки, който може да му се наслади.

В миналото аромалампите са били единственият начин за нагряване на етеричните масла. Тъй като обаче придобиваме повече знания за потенциалните рискове за здравето, свързани с използването на свещи и отделянето на опасни частици във въздуха, много хора се обръщат към дифузерите като по-безопасна и екологична алтернатива. И до днес аромалампите продължават да бъдат класически и непреходен начин да се наслаждавате на ароматерапията. Например, поставяйки няколко капки от масло от лавандула Етерика ще се успокоите и отпуснете, а помещението, в което се намирате ще ухае чудесно.

Дифузери за ароматерапия

На пазара може да откриете много и различни дифузери за ароматерапия. Много от тях имат малък двигател, който кара водата да се изпарява чрез движение. Етеричното масло се добавя към водата, в резултат на което дифузерът излъчва аромата във въздуха.

Единственият отрицателен аспект на този тип дифузьор е, че двигателят може да бъде малко шумен. Други дифузери използват ултразвук, за да разпръснат аромата на етерични масла. По същия начин водата се смесва с масло тук, свойствата на маслото се прехвърлят към водата чрез изпаряване, което от своя страна разпространява аромата и свойствата на маслото.

Предимството на този дизайн е, че е тих. Какво е най-важно, ако използвате дифузера преди медитация, по време на йога или преди лягане. Разгледайте ароматерапевтични продукти eterika.eu и си осигурете пълноценна почивка и релаксация преди лягане.

Важно е също така да не забравяте да почиствате дифузера си редовно. Етеричните масла могат да променят качеството си, ако не се поддържат и съхраняват правилно. Не забравяйте да почиствате дифузера си след всяка употреба и да го съхранявате на хладно и сухо място.

Овлажнител за въздух

Овлажнителят осигурява приятен вътрешен климат, който не е прекалено сух. Което е особено добре дошло през зимните месеци, когато радиаторите изсушават много въздуха в помещенията. Едновременно с осигуряването на подходяща влажност на въздуха, той разсейва приятен аромат в помещението, според вашия избор.

Масаж с етерични масла

Като комбинирате тези масла с масаж, можете да се възползвате както от физическите и емоционалните ефекти на масажа, така и от лечебните свойства на етеричните масла.

Най-често използваните етерични масла при масаж са лавандула, лайка и евкалипт. Лавандулата е известна със своите успокояващи и умиротворяващи свойства, докато лайката може да помогне за намаляване на стреса и тревожността. Евкалиптът е чудесен за облекчаване на мускулното напрежение, докато розмаринът е известен с енергизиращите си свойства. Други популярни етерични масла, използвани при масаж, са мента, масло от чаено дърво и иланг-иланг.

Когато се смесват при масаж, етеричните масла могат да помогнат за увеличаване на релаксацията и да осигурят облекчение на мускулното напрежение, да подобрят кръвообращението и да намалят възпалението. Освен това етеричните масла се абсорбират от кожата, което осигурява допълнителни ползи от ароматерапията.

Вана с етерични масла

Насладете се на релаксираща и терапевтична вана с етерични масла. Добавянето на 5-10 капки етерично масло към водата във ваната за възрастни (или по-малко от 4 капки за деца над 2 години) може да ви помогне да си осигурите успокояващо и успокояващо преживяване. Ароматерапията може да помогне за намаляване на стреса и тревожността, за подобряване на настроението и дори за подобряване на състоянието на кожата. За бебета ароматерапията не се препоръчва. Затова седнете удобно, отпуснете се и се насладете на успокояваща вана с етерични масла.

Ароматерапията може да бъде чудесен начин да се насладите на ползите от етеричните масла. С подходящия дифузер и етерични масла можете да създадете успокояваща атмосфера в дома си и да се възползвате от предимствата на ароматерапията.