Ако празнуваш около Пловдив, избери вино, кръшни хора и балканска музика

  • от Деница Лещева
  • 09:27, 22.12.2018

Вино, музика и интересни спектакли очакват жителите на Пловдивска област в навечерието на Коледа и Нова година. Известни изпълнители ще радват малки и големи жители на някои от градовете в региона. В Подбалкана с нетърпение очакват Новогодишната нощ, когато при тях ще гостува оркестърът на Горан Брегович. Коледарски песни ще огласят Кричим, а малчуганите от Стамболийски ще се забавляват с певицата Дара. Кукленци пък ще посветят празниците на благородна кауза. 

Ето кои са най-интересните акценти в коледната програма край Пловдив:

Етно ритми в навечерието на Рождество

Едномесечният маратон от събития в Асеновград вече е към края си, но най-хубавите акценти от програмата са оставени за последно. Спектакъл от музика и танци очаква жители и гости на града тази вечер в Градската библиотека. В него ще участват  формация „Детска песен Надежда Хвойнева”, „Големите гайди” и танцов ансамбъл „Станимака”. Празникът започва точно в 17:00 часа. 

Обичаните танцьори от формация "Етноритъм" ще зарадват асеновградчани с интересен спектакъл навръх Бъдни вечер. Изпълнителите отново ще покажат възприятията си към българската народна хореография. В репертоара им са застъпени мотиви от  всички етнографски райони на България и други етнически групи в страната и на Балканите. Шоуто започва в 11:30 часа на централния площад. Отново там асеновградчани ще вдигнат новогодишната си наздравица. За доброто настроение ще се погрижат "Паскалев бенд", а по стара традиция светлинни водопади ще се изсипят в небето в полунощ. 

Стани Нине, стани господине

Младежи и деца ще се забавляват заедно днес в Карлово. Занимателни игри, народна музика песни и танци очакват посетителите на пл. „20-ти юли“ в 11:00 часа. Събитието „От младежите за децата на Община Карлово“ ще бъде уважено и от Дядо Коледа и Снежанка. .

Коледно-новогодишната празнична програма в Карлово продължава на 29 декември, когато коледари ще превземат централния площад. Празничната проява „Стани нине, стани господине“ започва в 11.00 часа.

По Коледа ставаме по-добри

Коледен базар с благотворителна цел в подкрепа на двама млади жители на общината организират в Куклен. Днес е последният ден от базара, които ще се проведе между 16:00 ч. и 20:00 ч. Със свои произведения ще се включат децата от Центъра за социална рехабилитация и интеграция към община Куклен, децата от детски танцов състав „Кукленче" и доброволци. 

Базарът ще предлага асортимент от картички и сурвачки, както и домашно изпечени сладки и банички. За любителите на ферментиралия гроздов сок на място ще се приготвя ароматно греяно вино, а почитателите на чая могат да стоплят ръце и душа с чаша чай, приготвен на място.

Подаръци ще има за всички от сърце

Рождествено парти с подаръци за всички малчугани ще има на 23 декември в Перущица. На празника децата от неделното училище ще представят спектакъл, който разкрива същността на Рожество, разказвайки по приказен начин библейската история за раждането на Исус и Неговата мисия. Входът за събитието е свободен. Малчуганите от града вече се включиха и в няколко инициативи, между които коледния базар "Деца помагат на деца" и интересна арт работилничка.

Хайде на хорото!

Коледни хора ще се извият из населените места от община Раковски. В центъра на Момино село от 10 часа децата ще имат среща с Дядо Коледа. В 12.00 на обяд в Чалъкови ще се вихри хоро на площада с орк. "Чалъкови". В 16.00 часа в НЧ "Просвета" в Белозем започва Коледен концерт, а в 17.00 часа в Стряма на площада ще свири орк."Бриз" и ще вие коледно хоро.

Празнични хора ще има и в Белозем, и в Раковски на пл. "Европа" с начален час 17.30. За доброто настроение на белоземци ще свири орк. "Славяни", а за раковчани орк. "Млади тракийци" с ръководител зам.-кмета на общината Божидар Стрехин.

На втория ден от Коледа на 26 декември от 13.00 часа ще бъде представен коледен спектакъл в местното читалище в Шишманци.

Коледарчета посрещат Дара, Дядо Коледа ги чака с подаръци

Дара ще пристигне в Стамболийски за традиционния детски коледен концерт на 26 декември. Тя ще радва малчуганите от общината веднага след изпълнението на коледно-сурвакарски танц от ансамбъл "Южняче". Веселието ще започне точно в 14:00 часа на площада пред читалището. В програмата ще се включат и децата от Общинския център за работа с деца с коледни изпълнения.

Специални гости ще бъдат Дядо Коледа, заедно със Снежанка и седемте джуджета. Те вече са приготвили специални подаръци за послушните дечица от Стамболийски. Добрият старец ще пристигне в града на 23 декември и ще посреща малчугани в шейната си от 10:30 часа до залез слънце. Всички малки и пораснали деца могат да споделят желанията си с него, като посетят "лагера" му до елхата пред читалището. Посещението му ще продължи до 31 декември. 

Тази година от администрацията са подготвили 30 газови печки, с които ще бъде отопляван площадът по време на концерта. Ако времето е лошо, той ще бъде преместен в залата на самото читалище. Тя ще бъде предварително отоплена, успокои родителите кметът Георги Мараджиев.

Стамболийски ще посрещне 2019-а с квартет "Славей" със солистка Светла Караджова, която е дъщеря на голямата Надка Караджова. Програмата ще започне на 31-и вечерта в 22.30 часа, като по традиция на сцената първо ще излязат музикантите от оркестър "Славяни". От 23.30 до 00.30 ч. е концертът на квартет "Славей", като ще има прекъсване в полунощ за празничната заря. След гост-изпълнителите програмата ще продължи с музиката на оркестър "Славяни", които ще свирят, докато на площада има хора.

Празнични песни огласят улиците

Жителите на Кричим ще спазят народната традиция навръх Коледа. На 25 декември, в 10:00 часа коледарската група ще тръгне от Народно читалище "Пробуда - 1912 г." и ще огласи града с празнични песни. А Дядо Коледа и Снежанка ще радват малки и големи на площад „Обединение” всеки ден от 22 до 31 декември включително.

С чаша вино и народна песен край огъня

С чаша червено вино около коледния огън на площада - така ще посрещнат Коледа в брезовското село Зелениково. Празнична програма очаква местните жители на 25 декември. 

Празникът започва в 12:00 часа, когато в центъра на селото ще бъде раздаден курбан за здраве. Оркестър и народна музика ще радват местните в следобедните часове. За празничното настроение ще се погрижат Оркестър "Славей" с ръководител Славчо Ангелов и народната певица Величка Николова. Концертът започва в 16:00 часа.

Хоро и чаша вино в Новогодишната нощ

Оркестър "Дионис" ще съпроводи новогодишното хоро в Първомай. Кметът Анатас Папазов ще поздрави съгражданите си минути преди полунощ, а дъжд от фоеверки ще се изсипе от небето, за да отбележи смяната на каледнарната година. Гражданите ще могат да се насладят на програмата "на чаша вино", а тържеството ще започне в 23:30 часа. 

Новогодишна наздравица с оркестъра на Горан Брегович

Оркестърът "Салиевич Ъндърграунд" ще забавлява жителите на Сопот в Новогодишната нощ. Програмата започва точно в 22:30 часа. След празничния тост на площад "Иван Вазов" ще се извие хоро под съпровода на оркестър „Тракийски ритми”.

Разнообразни ще са събитията през следващите дни в подбалканското градче. През целия месец в Радиното училище може да се види изложбата на Димитър Бакърджиев „Академични рисунки и етюди”.

Празнична литургия ще бъде отслужена в църквата "Св. Петър и Павел" в 9:00 часа сутринта на коледния ден. Дядо Коледа ще изненада малчуганите от общината на 25 декември. Точно в 11:30 часа той ще пристигне на площад „Иван Вазов” с подаръци за малките сопотненци. Веднага след това на площада ще се извие празнично хоро под съпровода на оркестър "Калофер".