Пловдивчани се стекоха с храма “Успение Богородично“, за да измолят здраве

  • от Милен Ангелов
  • 10:43, 15.08.2020

Стотици пловдивчани се стекоха в храма „Успение Богородично”, за да запалят свещ и да се помолят за здраве на днешния светъл празник Успение на Пресвета Богородица. Службата се води от Пловдивския митрополит Николай.

 

На днешния ден православната църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. По традиция на този ден жените палят свещ и молят Богородица за здраве и благоденствие на семейството си. А бездетните вярват, че днес Божията майка ще им помогне да заченат и да родят здрава рожба.

 

 

Преди да влязат в храма Успение Богородично”, миряните се поръсват със светена вода. На входа има шатра, където се продават дарения, а средствата се събират в полза на храма. Дядо Петър продава и гълъби. Белите са по 5 лева, шарените - по 3 лева. Много пловдивчани вече пуснаха птици за здраве на празника.

 

Преди минути дойде ген. Явор Матеев. Очаква се в литургията да се включат пловдивският кмет Здравко Димитров, вицепремиерът Марияна Николова, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и заместник-кметове на Пловдив.

 

Очаквайте подробности!