Отворят детски градини и ясли от 22 май

  • от PlovdivTime
  • 13:07, 19.05.2020

Детските градини и яслите в България отварят врати.  Това ще се случи от 22 май. Това обяви на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Те ще работят при строги противоепидемиологични мерки.

Възлага се на кметовете на общини да създадат организация по начина на работа на забавачките, за да може да се гарантира здравето и живота на децата.

Няма да се изисква медицинска бележка за прием на децата, за да няма струпване пред лекарските кабинети. Ще има обаче строг медицински контрол. Първият ден ще се измери температурата на всяко едно дете. Това ще се прави с живачен термометър.

Родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие, че за запознати с всички мерки в детската градина и че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детското заведение.

„Апелирам към родителите, ако могат децата да останат вкъщи. Въпреки, че взимаме това решение не препоръчваме децата да се върнат в забавачките. Епидемията все още не е отминала и в случай, че има кой да гледа децата е по-добре те да си останат вкъщи“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Посещението на детска градина няма да бъде задължително и няма да бъде обвързано със социалните добавки. 

Решение за това, кога ще бъдат отворени детските градини ще бъде взето от общините от 22 май до 1 юни.

Според министър Вълчев първи ще отворят врати частните детски градини, а чак след седмица и държавните.

„Не може да се осигури дистанция между децата вътре в групата. Нито една държава няма такова предписание. Ще бъде създадена организация да бъдат отделени различните групи, както и учителите между съответните групи“, каза още Вълчев.