Община Пловдив приведе новата заповед на здравния министър, засилват и контрола

  • от PlovdivTime
  • 17:42, 20.12.2020

Община Пловдив привежда в изпълнение Заповед № РД-01-718/18.12.2020 г. на Министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Това стана ясно след днешното заседание на Общинския кризисен щаб.

Считано от 22.12.2020 г. до 31.01.2021 г остават затворени нощните заведения, игралните зали и казината, спортните зали, фитнес центровете и залите за групови занимания към тях. Всички заведения за хранене и развлечения няма да работят, като се допускат само доставки или взимане на храна за дома и офиса. МОЛ-овете също остават затворени с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, както и институциите, който работят в тях – банки, доставчиците на услуги, хим. чистене и др. 

Остава в сила забраната за провеждане на: събития, конференции и конгреси, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и др. присъствени обществени мероприятия, спортни мероприятия с публика, колективни спортни мероприятия за хора под 18 години с изключение на картотекирани спортисти към спортните федерации. 

Припомняме, че с решение на Общинския кризисен щаб на територията на града няма да се проведат коледните и новогодишните тържества на открито. Община Пловдив и район "Централен" ще създадат организация за поставянето на коледна украса на Малката главна, след като заради противоепидемични мерки бе отменен традиционният „Коледен базар Капана“. Община Пловдив ще организира празнична заря в Новогодишната нощ.

Според заповедта на министъра от 4 януари 2021 г. се възобновява присъственото обучение в детските градини и ясли и на учениците от 1. до 4. клас. Допуска се провеждането на извънкласни дейности в рамките на училищните паралелки, провеждането на държавни изпити. Отварят се музеи, галерии и кина при заетост до 30%, дистанция от 1,5 м и задължително носене на маски. Театрите ще продължат да работят при правилата от заповедта на МЗ от 25.11.2020 г. Ресторантите в местата за настаняване ще работят при капацитет до 50% между 6:00 и 22:00 ч. 

На заседанието на Общинския кризисен щаб бе докладвано, че продължава осъществяването на засилен контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки на територията на Община Пловдив от съвместни екипи на Пловдивския общински инспекторат, ОП „Общинска охрана“, Областна дирекция на МВР – Пловдив, Сектор „Общинска полиция – Пловдив“. 

 

 

Kоментари

коментар
Катя Ковачева
15:51, 21.12.2020
Отговор

Какво означава : "Считано от 22.12.2020 г. до 31.01.2021 г остават затворени нощните заведения, игралните зали и казината, спортните зали, фитнес центровете и залите за групови занимания към тях"? Като в Министерската заповед е: т.9-преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18 годишна възраст. Изключение се допуска само за картотекирани състезатели." Та питам - защо Община Пловдив затваря всички спортни зали-като в Министерската заповед е разпоредено нещо съвсем различно? Спортните зали могат да функционират.