Обновената Градска галерия отвори врати за посетители

  • от Мария Луцова
  • 17:08, 15.04.2022

Пловдивчани, представители на местната власт, много артисти се събраха в двора на Градската художествена галерия в Стария град за официалното откриване на обновената сграда. От юни 2019 г. постоянната експозиция на ГХГ затвори врати за мащабен ремонт на вътрешните пространства, фасадата и двора. Той стана възможен заради инициативата Европейска столица на културата Пловдив 2019. 

„Всеки има мечта. Нашата бе този ремонт да се случи. Благодаря най-вече на Община Пловдив, на настоящото и предишното ръководство. Благодаря и на архитект Петко Костадинов и екипа му за прекрасната работа. Имахме трудна задача. От една страна трябваше да запазим вида на сградата, която е паметник на културата, а от друга – да дадем възможност на публиката да се наслади на изкуството в условия, подходящи за 21 век. Преминахме през няколко етапа. Първо с помощта на Агенцията за хора с увреждания отпуснахме средства, за да им дадем достъп. После бе мащабният ремонт на сградата, а после - и на двора. Ще продължим ремонтите, предвиждаме изграждането на амфитеатрална сцена, както и на площадка за деца, където по специален начин ще могат да общуват с изкуството. Така ще реализираме амбицията си колекцията ни да бъде подредена в един още по-представителен дом, да носи наслада и да образова”, каза директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков. Той допълни, че със средствата на дигиталните технологии ще има възможност посетителите да гледат творби на художниците и в други галерии, както и да сравняват нашите творци с представители на европейското изкуство.

„Адмирации към Красимир Линков за свършената работа. Той мечтаеше за този ремонт още в първия ми мандат като кмет. Радвам се, че нещата се случиха и това място ще бъде притегателно за посетителите”, каза екскметът и настоящ депутат Иван Тотев, който бе човекът, дал символичния старт на ремонтните дейности през 2019 г. Тотев благодари и за невероятната демонстрация на последователност, която новият екип на Здравко Димитров е подел.

Зико пък изтъкна, че докато едни учредяват партии, други откриват галерии. Той каза, че е сигурен, че това място ще се превърне в любимо за посетителите и ще се утвърди като една от емблемите на Пловдив.

След официалната церемония посетителите влязоха да разгледат експозицията.