Няма потвърден случай на коронавирус у нас, чакат резултати от още 36 проби днес

  • от PlovdivTime
  • 17:58, 28.02.2020

Няма потвърден случай на коронавирус в България. Това каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БТВ.

В Националния център по заразни и паразитни болести са постъпили 46 проби, 10 са отрицателни, останалите ще бъдат готови след два часа, каза началникът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че лабораториите могат да изследват до 100 проби на ден. Още две лаборатории у нас ще правят тестове за COVID-19, те се намират във Варна и Стара Загора.

Повече от 40 души с грипоподобни симптоми са настанени за наблюдение в различни болници на страната. Увеличават се и хората, които са под домашна карантина. Очаква се допълнителни легла да се разкрият в столичните болници "Александровска", "Пирогов" и ВМА. По думите на ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния щаб срещу коронавируса, 799 са заразените европейци с COVID-19. В Италия те са 655, в Северна Македония има един регистриран случай, а в Гърция – 4.