Наздравици в Операта за юбилея на директора Нина Найденова

  • от Парашкева Иванова
  • 18:58, 13.04.2023

Колеги и съмишленици вдигнаха наздравица за юбилея на директора на Държавна опера - Пловдив Нина Найденова. Дамата, която превърна пловдивската опера в модерен европейски театър и промени нагласите на пловдивската публика, получи събитие - изненада от екипа, с който работи вече 10 години. 50 години житейски и 25 години творчески път бяха събрани в час и половина, в които Нина Найденова отговаряше на въпроси, връщаше се към важните моменти от живота си със снимки и видеа и слушаше музикални поздрави в изпълнение на Евгения Ралчева, Керана, Марк Фулър,Мариана Панова, Атанас Сребрев, Виктор Ибришимов, Евгений Арабаджиев, Август Методиев, Александър Баранов, Мартин Йовков, Фуми Пенчев.

Имена от световната оперна сцена като Стефано Пода, Хосе Кура и Павел Балев, които работиха на пловдивска сцена по покана на режисьорката, изпратиха специални послания, в които й благодариха за съвместната работа и не скриха възхищението си от нивото на пловдивската опера. 

Министърът на културата Найден Тодоров също изпрати виртуални пожелания и пожела операта скоро да влезе в обновената Концертна зала. 

"Има смисъл! Вярвайте!" бяха думите, с които Нина Найденова благодари на екипа, с който направи десетки впечатляващи постановки, както и на пловдивчани, които подкрепят най- добрата опера в България. 

Снимки - Александър Богдан Томпсън

Нина Найденова има над 50 постановки като режисьор в оперите в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Музикален театър София, Македонска опера и балет и над 70 представления играни в задгранични гастроли в Испания, Португалия, Италия, Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Холандия и САЩ. 

Създател и творчески директор на фестивала OPERA OPEN провеждащ се на Античен театър Пловдив, на който гостуват едни от най-големите оперни певци със световна кариера и се създават постановки с национално значение и висок европейски имидж.