Мечтаете ли за по-различна приказна сватба? Ето някои нестандартни места в Пловдив

  • от Деница Лещева
  • 20:35, 09.03.2019

Повечето девойки от малки мечтаят за голяма сватба в бяло с принца от приказките. С годините се променя и представата за принца, и тази за церемонията, но повечето жени продължават тайничко да копнеят да се видят в бяло. Когато денят най-накрая дойде, искаме всичко да е идеално, малко или много нестандартно, за да останем с вълшебни спомени от големия ден.

Предлагаме ви няколко местенца в Пловдив и региона за вашата церемония. Някои са добре познати, други – не чак толкова, но всички предлагат романтика и нестандартна обстановка за един приказен сватбен ден.

Античен театър на Филипопол

Театърът на Филипопол е не само най-популярната забележителност в Пловдив, но и чудесно място за сватбена церемония. Освен че е най-добре запазеният античен театър в света, мястото е и сцена на културния живот под тепетата. Какво по-романтично от това да запишете имената си в история на повече от 20 века! Получавате и бонус - красива гледка към Родопите, както и към двата хълма, между които се намира една от най-големите открити сцени. Не е нужно да се притеснявате за броя на гостите - по време на големи събития тук се побират почти 6000 души. Ще трябва, обаче, да съобразите голямата дата със събитийния календар на Пловдив, тъй като много от летните фестивали се провеждат именно тук. 

В непосредствена близост до театъра се намират и няколко православни храма - църквите "Св. Димитър" и "Св. Николай", в която се намира най-старият иконостас от епохата на Възраждането. Един от най-големите църкви - "Св. Богородица", също е на крачка от сцената и е чудесно място, за тези, които желаят да скрепят съюза си. Старият град е великолепен декор за сватбени снимки, а най-хубавото е, че не е нужно да излизате от него, за да продължите тържеството. Именно около църквата се намират някои от изисканите ресторанти, в които можете да продължите празника.  

Възрожденска къща в Старинен Пловдив

Над 20 от възрожденските къщи в Стария Пловдив са превърнати в музеи и галерии, а повечето от тях крият невероятна атмосфера - просторни зали, алафранги и стенописи. Типичният възрожденски дух в тях е съчетан с уединение и романтика. В близост до най-популярните къщи, сред които са Балабанова къща, къщите на д-р Стоян Чомаков и Никола Недкович, се намират и любимите места на пловдивчани за сватбена фотосесия - Хисар капия и Небет тепе.

Много от младоженците избират за церемонията си и една от най-красивите църкви из калдъръмените улици – „Св. Св. Константин и Елена".

Предложението е удачно за тези, които предпочитат изискана церемония в тесен семеен кръг. Досега в ритуални зали са се превръщали Експозицията на Енчо Пиронков, както и къщата на Степан Хиндилиян. Самият ритуален дом „Пълдин" в Стария град се помещава в уникален архитектурен паметник - домът на Рашко Петров, съмишленик на Левски. След Освобождението в къщата е било и сграда на Временното руско управление. 

Малката базилика

Един от кандидатите за Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО е и сред най-достъпните обекти за сватбена церемония. Сградата е съхранила останките на ранно-християнска базилика от V - VI в., построена в чест на римския император Флавий Базилиск и опожарена малко след като владетелят бил свален от престола. По-късно храмът бил обновен, като към старата конструкция е пристроен баптистерий – помещение за кръщенета. Съхранена е уникалната по рода си подова настилка – красиви мозайки с християнска символика.

Малката базилика е и място за провеждане на чудесни церемонии, концерти и други събития. 

Римски стадион

Преди 18 века стадионът е бил огромна сцена, на която се проввеждали игри, подобни на олимпийските. Побирал над 30 000 души, стичащи се от всички краища на провинцията, за да наблюдават спортните състезания, античните бойни изкуства (панкратион) и много други прояви, които се организирали и в чест на императорските визити. Понастоящем е разкрита само северната дъга на съоръжението, намираща се непосредствено до крепостната стена на Марк Аврелий.

Стадионът предлага идеална обстановка, необходима за сватбена церемония пред очите на граждани и гости на града, но все пак с достатъчно уединение и романтика. Намира се в непосредствена близост до Стария град, Градската (Дондуковата) градина и недалеч от Цар-Симеоновата градина – любими места за фотосесии. Единственият недостатък е централното местоположение на стадиона насред градската пешеходна зона – ще трябва добре да обмислите възможностите за предвижване на вашите гости.

Небет тепе

Хълмът безспорно е сред най-подходящите места в Стария град за сватбени фотосесии, а защо не и за венчален олтар! Небет тепе е едно от най-древните места в града, свидетел на градския живот през последните 8 хилядолетия. От върха му получавате приказна и много роматнична гледка към северната и западната част на града, другите тепета, Стара планина на север и Родопите на юг. Изберете удобни обувки за церемонията – хълмът е сред най-стръмните места в Стария град.

Цар-Симеоновата градина

Пеещите фонтани и виенските павилиони все повече нашумяват като предпочитано място за сватби от младите двойки. Първата церемония в красивия парк се проведе през 2015 година, когато кметът лично венча влюбена двойка в приказната обстановка на павилионите. Градината бе изцяло реновирана преди няколко години, а Пеещите фонтани и намиращият се до тях „Сухи фонтан“ вече бяха сцена и на няколко официални церемонии на открито, между които и сватбени тържества. В случай, че изберете вечерна церемония, ще можете да се насладите на романтичното светлинно шоу край фонтана, което се провежда през летния сезон. Отново ще трябва да съобразите церемонията с Културния календар, тъй като през лятото в парка се провеждат и някои от събитията, заложени в него.

Село Устина

Винарският комплекс в село Устина предлага невероятни условия за провеждане на тържества, включително и сватби. В близост до винарната се намира красив парк с насаждения, а над него – малък хълм с красива поляна. Поляната предлага уникален изглед към Родопите и е идеална за провеждането на семейни тържества на открито. Церемонията може да бъде според вашите вкусове и предпочитания – от традиционна българска сватба до изискано тържество в западен стил.

Винарската изба се намира само на 30 минути от Пловдив, в близост до градовете Кричим и Перущица. 

Манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, с. Куклен

Комплексът е възникнал около аязмо, чиито води се считат за лечебни още през Второто българско царство. Наречен е на светите браня Козма и Дамян, известни като лечители. Манастирът се намира само на 15 км от Пловдив, а първите сведения за него са от 11 век. Понастоящем представлява уникален архитектурен ансамбъл с две църкви.  

Манастирът е дейнстващ и е изключително популярно място за провеждане на сватбени церемонии.

 

Kоментари

коментар
Красимира
18:24, 14.04.2019
Отговор

С удоволствие към нестандартните места бих добавила и Ресторант Мавруда .... уникална градина и супер вкусна храна ♥️