Храмове в трескав ремонт за идването на папа Франциск

  • от Милен Ангелов
  • 20:13, 14.12.2018

Мащабни ремонти започнаха в град Раковски заради пристигането на негово Светейшество папа Франциск. Главата на римокатолическата църква ще направи апостолическо пътуване в страната ни от 5 до 7 май, когато ще посети и един от католическите центрове. Въпреки ниските температури в един от трите големи храма в Раковски вече кипят ремонтни дейности. А хората са в готовност да направят достойно посрещане на папата в града им.

В момента тече външна реставрация на храма "Св. Архангел Михаил" в Раковски. Главният вход на катедралата се боядисва и се възстановяват църковните орнаменти, които са частично повредени от климатичните условия. До пристигането на папа Франциск през пролетта ще бъдат ремонтирани и останалите страни на храма.

Новината за пристигането на папа Франциск в Раковски изненада жителите на града. Някои от тях не за първи път ще се докоснат до глава на римокатолическата църква. И до ден днешен си спомнят с усмивка посещението на папа Йоан Павел Втори през пролетта на 2002-а година. Снежана Земярска от Раковски е една от силно вярващите жители на града. Тя разкри, че всички от Раковски са сплотени и единни, а тя и семейството й са в трепетно очакване на пристигането на папа Франциск през май 2019-а година.

Още като студент отец Румен Станев от енорийския храм "Свети Михаил Архангел" е имал среща с папа Йоан Павел Втори. Това се е случило по време литургия, в която е бил избран да участва. Той разказа спомените си как е измил ръцете му и как папата е предразположил всеки един от присъстващите. Отец Станев не е пропуснал да поиска и благослов от вече покойния глава на римокатолическата църква. И се зарече, че ако се срещне с папа Франциск, би поискал пак неговото благословение, за него, за енорията и за цяла България.