Филмът с Депардийо и прасето Симпи от Дуванлии с тв премиера

  • от PlovdivTime
  • 20:22, 05.11.2018

Филмът „Saving my pig” с Жерар Депардийо и прасенцето Симпи, който бе заснет в Пловдив и Калояново, влиза в домовете на телевизионните зрители. Лентата с участието на актьорите от Драматичния театър под тепетата ще бъде излъчен на 6 ноември от 9.50 часа сутринта по TV1000. Само преди няколко месеца филмът на режисьора Франк Добрин спечели наградата „Кино без граници“ на Rhode Island International Film Festival в Роуд Айлънд и покори американската критика и публиката. 

Премиерата на тв екран се случва четири години, след като лентата бе заснета. В програмата на световния филмов канал филмът е вписан със заглавието „Пътуването“ и е обявен като българска продукция. 

„Пътуването“  бе сниман в Пловдив и региона през 2014 г., но бе завършен през 2018-а. Драмата пренася зрителите  в 70-те години на миналия век в малко селце. Там времето сякаш е спряло, къщите са запуснати, домакинствата бедни, колите стари, хората тъжни. Възрастен мъж на име Ваня живее самотно след загубата на любимата си жена. За да разнообразят живота му, семейството му подарява домашен любимец – прасе. Розовият Симпи и Ваня стават приятели, но съдбата на животното е предопределена и за да го спаси от заколение, старецът пали трабанта си и тръгва на необичайно пътешествие из бензиностанции, цигански табуни, изоставени селски къщи, площади, кръчми. Там се запознава с различни хора, сред които е и Сандокан – новият приятел, с когото Ваня ще сподели последните мигове от живота си. За тази цел къщи и открити пространства в Калояново и Дуванлии, в пловдивския парк Лаута се превърнаха в снимачни площадки. Купуваха се трабанти в движение, за да може дядо Ваня да има возило, а най-забавната част бе с прасето Симпи. В ролята влезе 12-килограмовата Герганка на Йозо Събчев от Дуванлии. 

Във филма на режисьора Франк Добрин се снимаха и много български актьори. Сред тях са и звездите от пловдивската сцена Румена Георгиева, Анелия Ташева, Мария Генчева, Анди Райчев, Ивайло Христов, Красимир Доков, Симо Алексиев, Стоян Сърданов. Здравец Здравчев пък изигра една от главните роли.

Фотографии: www.imdb.com