Еснафът празнува с шествие в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:27, 08.12.2018

Иконата на свети Спиридон ще поведе занаятчиите под тепетата в традиционния им еснафски празник на 12 декември от 10 ч. Те си дават среща в двора на Етнографския музей, където ще бъди много интересно и весело. Празникът започва с възстановка на занаятчийски ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.           

Денят на св. Спиридон е известен в страната като „Ден на майсторите“. Почита се като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на св. Спиридон. Част от Еснафския празник бил и традиционният обред, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия. Така ще бъде и на 12 декември. 

Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и граждани ще потегли към църквата „Св. Петка“, където ще бъде отслужена тържествена литургия. След като се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и починали майстори, всички ще потеглят под съпровода на гайда и тъпан през централната пешеходна улица, за да се върнат в Етнографския музей. Там устабашията (най-старият и почитан майстор) ще извика кандидатите за майстори, ще държи напътствена реч и ще ги препаше през рамо с червен пояс. В миналото еснафът им подарявал скромен набор от инструменти, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: „Стани като мен!“. 

Тази година кандидатите за майстори са 7 на брой (четирима ножари; две дами – художествено плетиво и една – художествени тъкани). Има и един чирак – кожар, който е напреднал в обучението си и ще бъде произведен в калфа. Произведенията им ще се изложат в Етнографския музей, за да покажат на всички, че кандидатите са заслужили майсторското си звание. 

В чест на светеца покровител еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Денят завършвал с празничния зиафет (угощение), където майстори, калфи и чираци сядали на обща трапеза и се веселяли както подобава. 

ЕТО Я И ЦЯЛАТА ПРОГРАМА: 

10 ч., Двор на Етнографския музей
Тръгва празнично шествие по улиците на Стария град и градската чаршия 

11 ч., Храм „Света Петка“
Празнична литургия 

12.30 ч., Етнографски музей
Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) – връчване на майсторски свидетелства на новите майстори