Ентусиасти в Уганда потропват “Гроздана“ на ансамбъл “Тракия“ (Видео)

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 21.10.2020

Ентусиасти от Уганда се впуснаха в стъпките на жизнерадостния „Тракийски танц”, известен и като „Гроздана”, от репертоара на пловдивския ансамбъл „Тракия”. Едно от най-красивите български хора, дело на хореографа проф. Кирил Дженев и музиканта Тодор Пращаков, доста позатруднява африканците, но с присъщото си чувство за ритъм те все пак успяват да докарат добре някои от стъпките.

Клипчето с изпълнението им се превърна в хит в мрежата и се радва на множество доброжелателни коментари.

От тях става ясно, че танцовото изпълнение съвсем не е случайно, защото в африканската държава своя принос за по-добрия начин на живот на местните хора дава добротворецът Даниел Делибашев.  Основателят на фондация „Усмивка за Африка” от години се е отдал на благотворителност в някои от най-бедните държави по света.

Даниел е от родопското село Црънча. От години живее в София. Завършил е УНСС и Нов Български Университет. Именно чрез него красотата на българския фолклор е достигнала до това толкова отдалечено кътче на света.

Преди броени дни Даниел, който и в момента е в Уганда, връчи на местните деца специален подарък от Пловдив - рисунки на децата  ОУ "Христо Г. Данов" с преподавател Галина Бончева.

Ето изпълнението на африканските танцьори:

А ето и оригинала на ансамбъл "Тракия":