Екскурзоводи и превозвачи готвят нов протест, искат среща с Борисов

  • от Деница Лещева
  • 19:31, 09.06.2020

Превозвачи и екскурзоводи са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, с което настояват за спешни мерки в двата сектора. Сдружение "Случаен превоз" продължава да настоява за среща с него, на която да бъде обсъдено бъдещето на бранша. Ако искането им не бъде удовлетворено, гидове и превозвачи готвят национален протест в София.

Припомняме, че преди две седмици бяха организирани мащабни протести в шест града, сред които и Пловдив. Гидовете и представителите на фирмите са единодушни, че трябва да се вземат спешни мерки за оцеляването на заетите в двата сектора.

„Ние не можем да се възползваме от мярката 60/40. Не знаем до кога ще сме без работа. Много ще е жалко, ако този потенциал бъде разпилян, тъй като екскурзоводите са лицето на българския туризъм. Да влезеш в тази професия се изисква много и отнема години подготовка”, заяви Румяна Титерякова – председател на асоциацията на екскурзоводите – Пловдив.

Превозвачите пък настояват за безвъзмездна финансова помощ и отлагане на задълженията към бюджета за месеците, в които са били без работа. Споре тях са необходими ежемесечни помощи от порядъка на 30 000 лв., за да може бизнесът да посрещне разходите си. 

След протестите диалогът с Министерството на транспорта се е подобрил, но реален резултат - няма, споделят от "Случаен превоз". 

Гидове, превозвачи и туроператори са готови да протестират в София. Вече се организират автобуси от цялата страна, които да пристигнат в столицата на 15 юни. Протестиращите ще организират и шествие от центъра до Министерски съвет. 

Екскурзоводи и превозвачи на съвместен протест в ПловдивБез нас няма туризъм, заявиха те