Автобуси окупират туристическия паркинг в Пловдив, тоалетни за посетителите - само през лятото

  • от Деница Лещева
  • 12:14, 21.04.2019

Двучасови разходки в Стария град без достъп до тоалетна и без паркинг за автобусите - това преставлява престоят на много от посетителите на Европейската столица на културата, споделят местни екскурзоводи. Те изтъкват, че въпросите, свързани с перманентно окупираните от леки коли туристически паркинги и липсата на достатъчен брой санитарни възли, са били поставяни на дневен ред неведнъж. Въпреки това, мерки не са взети. В разгара на летния сезон през Пловдив често преминават повече от 50 автобуса на ден, като тази година се очакват дори повече. Дали градът притежава необходимия капацитет, за да посрещне нуждите им - обърнахме се за коментар към дългогодишния екскурзовод и туристически агент Иван Титеряков. 

Към момента в Пловдив съществуват два паркинга, предназначени за туристически автобуси - на площад "Александър Малинов" и на булевард "Шести септември". Предвидените места обаче са крайно недостатъчни, разказва Титеряков. На практика там автобус не може да спре, защото постоянно има паркирани автомобили. Те са или на живущите в района, или на гости на Пловдив, допълва той.

Проверка от страна на наш репортер показа, че паркингът действително бива окупиран от леки автомобили, а шофьорите на автобуси са принудени да прибягват до сложни маневри пред очите на колегите си. Тясното пространство, на което биха могли да се поберат около 5 тежкотоварни возила, служи дори и за стоянка на таксита. Малко по-различно е положението на паркинга на бул. "Шести септември". Новото съоръжение предвижда места за 14 автобуса и 60 автомобила. Въпреки бариерата и платения престой обаче, местата, предвидени за автобуси, нерядко биват експлоатирани от водачи на леки коли. 

 

Така шофьорите на туристически автобуси често са принудени да обикалят из целия град, изчаквайки групата, която превозват. "Обикновено търсят паркинга до Тримонциум. Ако и там няма места, обикалят из града, като се връщат в уречен час", обяснява Титеряков. 

Друг проблем, пред който ежедневно се изправят не само групите, но и индивидуалните посетители на Стария град, е неналичието на достатъчно тоалетни. 

Към момента в района има три обществени тоалетни. Първата е до заведението на улица "Съборна" и работи от април до октомври, втората - в "Капана", а третата - в района на Понеделник пазара, обяснява екскурзоводът. Маршрутите на туристическите обиколки обаче често биват строго определени. Обичайно туристите преминават през Източната порта, Небет тепе, Античния театър, улица "Съборна" и Римския стадион. Това изключва достъп до санитарен възел в района на Понеделник пазара, а през зимните месеци - и на улица "Съборна". 

"Тогава предупреждаваме хората да спрат в някое заведение, преди да влязат в Пловдив. Често се молим в някои от музеите или влизаме в някое заведение, за да ползваме тоалетните. Обикновено обаче водим по 40 души и рядко се намират места. Затова хората се мъчат, докато стигнем до джамията, която често е една от крайните точки в маршрута", разказва още гидът. Често туристическите обиколки се случват след работното време на музеите, а има и случаи, в които достъп до санитарните възли на дадена забележителност или заведение бива отказван, тъй като такъв е предвиден само за клиенти на обекта. 

"Всичко това води до изоставане от маршрута. Вече има и туроператори, които предпочитат да зачертаят Пловдив от програмата си именно поради тези неуредици. Туристите също споделят негативни впечатления. Винаги се червя и се извинявам, казвам им, че само в момента е така, че има много ремонти по улиците и затова не можем да стигнем до необходимия паркинг", възмущава се екскурзоводът. Той и други членове на Асоциацията на екскурзоводите в България неведнъж са поставяли въпроса пред градските власти, предлагайки и варианти за решението му. 

"Наш представител няколко пъти е предлагал на Консултативния съвет по въпросите в туризма да бъде организиран паркинг до стадион "Пловдив". Около него има достатъчно свободно място, за да побере 50 автобуса. Ако им се взимат 20 лв. на ден, в хазната ежедневно ще постъпват по 400 лв. От страна на компетентните органи получихме мълчалив отказ", обяснява Иван. Той допълва, че многократно е търсил съдействие и по конкретни казуси, свързани с паркиралите автомобили на автобусния паркинг. Досега обаче санкции в негово присъствие не е имало. 

"Случвало се е ние самите да издирваме собствениците на тези автомобили, за да ги помолим за ги преместят. Преди няколко дни пловдивчанка се закани, че ще ми счупи телефона, тъй като исках да снимам колата й. Беше паркирала по средата на съоръжението, а скочи срещу мен с викове "Идиот!", разказва гидът. Всичко това се случило пред очите на туристите. Жената така и не преместила автомобила си, вследствие на което автобусът маневрирал близо половин час, опитвайки се да заеме полагащото му се според табелата място. 

"Никога не съм виждал КАТ или Общинска полиция на мястото. Търсили сме ги, но не са се отзовавали. Така тези коли си остават паркирани, необезпокоявани от никого, а междувременно стои табелата, че паркингът е за туристически автобуси", обобщава ситуацията екскурзоводът. 

Иван Титеряков постави и друг наболял проблем, а именно липсата на контрол върху упражняването на професията екскурзовод. Припомняме, че преди малко повече от година бяха приети изменения в Закона за туризма, с които се въведоха специфични изисквания към гидовете. На практика обаче професията е упражнявана и от хора без изискуемата квалификация, а извършената до момента единствена проверка под тепетата не е довела до санкции за нарушителите.

Вследствие на медийния шум бе инициирана среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и представители на бранша, по време на която отново бе повдигнат въпросът за създаване на туристическа полиция и упражняване на по-строг контрол в сектора. Според Титеряков обаче мерки не са били предприети, а исканията на екскурзоводите са останали "глас в пустиня".