Автобуси легенди возят гостите на уникален ретро парад до Пловдив

  • от Парашкева Иванова
  • 14:32, 11.10.2019

Пътници, перфорирайте ВЕДНАГА БИЛЕТА СИ! Читателите ни, които са използвали градския и междуградски транспорт преди прехода, вероятно си спомнят тази заплашителна табелка, която бе поставена на няколко места в "Чавдара" или "Икаруса", с който отиваха или се прибираха от работа. Във времето , в което за да си купиш кола  се чакаше по-10-15 години, а такситата бяха истински лукс, автобусът бе най- масовото превозно средство. Разбира се,  по-голямата част от "чадарите" и "икарусите" отдавна са на скрап, но все пак има и оцелели. "Ветераните" от соца са се превърнали в хоби на един пловдивчанин, който вече е събрал 30 автобуса в гаража си и бавно и методично ги възстановява във вида, в който те са се движили преди 40, 50 и 60 години. 

Част от тях ще бъдат показани в събота, на стадиона в Брестовица, където ще се проведе Първия събор на ретроа втобуси. На парада ще бъдат включени 6 автобуса - 3 родно производство от марката "Чавдар", модел от 70-те години, два немски - "Кезбухер Сетра S140" от 1974 година и "Мерцедес О 302" и "черешката" на тортата - прочутата "Шкода 706 RTO" с изключително иновативен за времето си дизайн. 

Легендарният модел на "Мерцедес О 302" ще припомни на участието на България в Световното по футбол през 1974 година, когато "Даймлер Бенц" подарява по един автобус на всеки от отборите, които са се класирали за първенството. 

Снимка: Спортна библиотека

"Възстановяването ни отне близо три години. Автобусите бяха в доста лошо състояние, но всеки от тях разглобен до последното болтче и е реставриран до първочалния си вид" разказва Кирил Панев, който ръководи екипа, който се занимава с ремонтите. 

Съборът ще започне в 9 часа, като гостите ще имат близо час да разгледат подробно шестте автобуса. След това те ще потеглят към съседното село Златитрап и всеки желаещ ще може да се качи и да се повози на някой от ветераните. Организаторите са предвидили няколко обиколки, за да няма разочаровани. 

Най- старият автобус в ретропарка е ЗИЛ 158, модел 59 година. Ретро автобусите често стават декори на различни продукции, като последно са били използвани във документални филми за легендарния вратар Лев Яшин и олимпийския шампион Наим Сюлейманоглу.

"В бъдеще се надявам да използваме автобусите за туристически обиколки в различни градове в България. Старите автобуси са част от историята на всеки по-голям  град в Европа. Там ги съхраняват и използват. Надявам се да ги запазим така, че да останат и след нас" коментира пред TrafficNews собственикът Светослав Славов.