Фермерски пазар разпъна шатрите си на пловдивската Главна
Следващата стъпка на организаторите е да създадат кулинарни работилници за традиционна българска и етно кухня
14:06, 12.07.20176451 пъти

от Паулина Гегова

Пловдивският фермерски пазар се завърна на площад „Централен”, готов да предложи на гражданите богат избор от занаятчийски храни. Пазарът се организира от три години, като първоначално започва в градските молове. С времето преминава и през общинските пазари, а от година и половина в дом за производителите се превръща спортен център „Тотал спорт”.

От вчера фермерският пазар разпъва шатрите си на Главната улица, след като кметът на Пловдив Иван Тотев им предоставя тази възможност. Инициативата се случва чак сега, защото участниците е трябвало да се съобразяват с останалите културни мероприятия, случващи се на площада и не са могли да фиксират определен и постоянен ден от седмицата.

Преди няколко дни организаторите, начело с Гергана Кабаиванова отново са провели среща с Общината и са намерили решение, пазарът да се провежда всеки вторник от следобед до вечерта на надлез „Гладстон”. Това ще се случи от 1 август, а до тогава производителите ще се помещават пред ДНА, познат повече като Военния клуб.

„Фермерските пазари срещат най-голям човекопоток на открито. Имаме амбицията да направим устойчиви, здрави шатри с осветление и отопление, за да продължим да функционираме и през зимата”, коментира за медията ни Гергана Кабаиванова.

Гергана ни обясни още, че пловдивчани предпочитат да си купуват най-вече млечни продукти, плодове и зеленчуци, а много от тях пазаруват и на седмична дажба.

Освен изброените, на пазара ще се предлагат месни продукти, сладка, тахани, сокове, сладкиши, соленки, хляб и изобщо всичко, което е произведено от микро фермери и занаятчии. В него участват към тридесет производителя от пловдивска област, като Граф Игнатиево, Храбрино, село Искра, както и месен производител от Бургас.

В бъдеще екипът ще организира и кулинарни работилници, на които ще се представят храни с историческо наследство за региона и са пример за традиционна българска и етно кулинария, която през последните години е силно развита в Пловдив. Ще се наблегне на арменската, арабската, гръцката и турската храна. 

Коментари от FACEBOOK