Срутената в Стария град къща с одобрен проект в НИНКН, документите ѝ “замръзнали“ в Общината

  • от Мария Луцова
  • 09:44, 25.04.2024

Комисия е посетила къщата на ул. "Васил Кънчев" 2 още през 2020 г. и е излязла с предписание да бъде демонтирана, а по-късно реконструирана по автентични данни. Тя е от представители от Община Пловдив, Район "Централен", Инспектората към Министерството на културата, НИНКН и РДНСК.

В протокола е отбелязано, че "преди демонтирането на сградата собственикът следва да изготви и представи в Националния институт за недвижимо културно наследство-Министерство на културата пълно архитектурно заснемане, придружено с графична част - планове, разрези, фасадни детайли и шаблони, текстова част и фотодокументация, в обем и съдържание, достатъчни за последващо изпълнение на пълната реконструкция на сградата".

На собственика е предписано и да се изследват и документират следите от оригиналния цвят и декорация по фасадите и в интериорите, както и оригиналните елементи и фрагменти от къщата. В заснемането следва да бъдат включени дървените колони на портика с базите, декоративните тавани и парапети, профилите на дограмата, вратите с касите и профилите на краищата на таваните.

При разработване на инвестиционния проект да се предвиди възстановяванетона автентичния архитектурен образ на сградата и като екстериор, и като интериор.

"Имаме одобрен проект от Националния институт за недвижимо културно наследство. По време на Чирпанското земетресение част от сградата пада и собствениците я възстановяват не в пълния ѝ обем. След това общината приобщава незастроената част към уличната инфраструктура. ОТ НИНКН обаче искат да възстановим къщата в автентичния ѝ вид. Това е невъзможно, докато не ни бъде дадено правото да откупим 27 кв. метра общинска площ, за да изпълним искането на НИНКН. Внесохме документите в Община Пловдив по времето на Здравко Димитров, но така и не бе направено нищо от "Общинска собственост", за да се разгледа казусът на сесия на Общинския съвет. Искахме отдавна да съборим къщата, която е в тежко състояние, за да не се случи точно това. Настоящият кмет Костадин Димитров ни гарантира подкрепа и се надяваме сега нещата да се случат", каза Никола Сивков, който е приятел и пълномощник на собственика на имота - българин, който работи в Германия като програмист.

Той закупил имота през 2021 г. и от тогава до днес се бори с бюрократични спънки, за да реши казуса.

Сградата е недвижима културна ценност от ансамблово значение.