Пловдивски рокаджия засне клип за трагично загинал колега
"Прощално" бе реплика срещу пошлостта, но се превърна и в знак на почит към паметта на Николай Николов – Ni.co, разказва вокалистът на "Ренегат" Константин Кацаров
15:19, 12.07.20186277 пъти

от Мария Луцова

Пловдивчанинът Константин Кацаров засне  клип  към песента „Прощално” в памет на починалия  при тежка катастрофа приятел и съмишленик – музиканта Николай Николов - – Ni.co. Видеото от днес е в интернет и всички, които искат, могат да го видят и да чуят песента. 

Павел Дюлгерски в момента е в кома, Николай Николов – Ni.co го няма. Нещастието се случи няколко дни след студийния запис на „Прощално“ и броени дни преди заснемането на видеото към песента, разказва Кацаров и връща лентата назад. 

Всичко започнало в деня, когато вокалистът на „Ренегат” чул чалга песента по съкровеното стихотворение на Никола Вапцаров. Видял разголени тела в клипа, а най-много го шокирало, че прощалните строфи на осъдения на смърт поет „изпълнителката” съзирала еротика. 

Страхувам се да си помисля какво още би могло да възбуди тази жена! Още повече след твърдението ѝ, че поетът се е „самообесил“ в ареста. Вероятно след това са го реанимирали, за да го разстрелят.  Не съм моралист, камо ли безгрешен мъж, но пошлостта трябва да бъде усмирявана в някакви граници, категоричен е певецът. 

В момент на афект той се обадил на Павел Дюлгерски и му споделил, че иска да създадат заедно един интелектуален отговор. Да направят песен по „Прощално“ на Вапцаров. 

Талантливите момчета седнали в звукозаписното студио на китариста Дюлгерски, където заедно с Николай Николов – Ni.co създавали музика и клипове, и след време изпратили музиката за „Прощално”. 

След няколко дни ми се обадиха.  Направих го. Чух нашето „Прощално“, но изпято от Николай Николов - Ni.co. Под файла ми бяха написали: „Свикни с вокалната линия и ела да записваме“. Не бях въодушевен. Музиката ми харесваше, но все още смятах, че е нелепо да пея тези стихове, връща лентата назад Коцето. 

След няколко дни, в една спокойна вечер, записва тримата записали песента в студиото на Павел. Той бил зад пулта,  а Николай Николов – Ni.co дирижирал Коцето.   

Първият човек, чул финалния вариант на „Прощално”, била приятелката на Кацаров. Слушала го на слушалки и след края излязла от стаята разплакана. После своята висока оценка дал и актьорът Христо Шопов с думите:  „По-добра песен не си правил“. 

Обадих се на Павел Дюлгерски и му казах, че всички са одобрили „Прощално“.

Двамата помолиха да направят видео и тогава да пусна песента.  Чувах и гласа на Николай Николов – Ni.co.  Разбрах се да снимаме в студиото на мой приятел в следващите дни. Преди това обаче с Павел и Ni.co и с групата ми „Ренегат” имахме два концерта в Русе. Те тръгнаха на път сами, а аз щях да се присъединя веднага след рождения си ден. Датата бе 29 юни. През деня се посветих на близките си, а следобед започнах да звъня на момчетата и да разбера докъде са стигнали. Вечерта в Русе за първи път щяхме да представим „Прощално”, разказва Кацаров. След това последвали ужасните часове на неизвестността – дълго издирване по телефоните, тревога, че момчетата не са се появили в хотела и в клуба, за да подготвят звука за вечерния концерт… 

Помолих приятелката ми да потърси в интернет за някакви инциденти. Буквално. Тя го направи и останалото не се забави. Показа ми статия със снимка. Видях колата на Николай Николов – Ni.co. Беше снимана странично. Удар с тир! Надявах се да не е тя. Текстът под снимката „крещеше“, че колата е с пловдивска регистрация, момче на двадесет  и осем е починало на място, а „съдружникът“ му е откаран в старозагорска болница в тежко състояние.  Бащата на китарист от групата ми е уважаван хирург точно в същата болница. Случайност. Обадих му се. Не беше на работа. Помолих го да провери страховете ми. Върна ми отговор, че името на Николай е в регистъра, но Павел Дюлгерски няма. Изброи ми други имена, които впоследствие се оказаха пострадали от друг инцидент. И аз, и той знаехме, че той трябва да отиде до болницата. Щом Павел Дюлгерски липсваше, това и за Николай Николов – Ni.co можеше да не е така. Все още никой от роднините и на двамата нищо не знаеше. Тълкувах това със знак плюс.

Нещо се беше случило, надявах се обаче щетите от това да бяха по-малки. Не бяха. Разбрах го петнадесет минути по-късно, след като моят приятел хирург беше отишъл на работното си място и се бе уверил с очите си каква е действителността. Вече карах по магистралата за Стара Загора. Обадих се на брата на Павел. В болницата бяхме безсилни да върнем времето назад. Просто от първо лице бяхме принудени да приемем фактите. Павел Дюлгерски водеше битка. Николай Николов – Ni.co я беше загубил, разказва за страшния ден Константин Кацаров.

В памет на загиналия Николай Николов – Ni.co вокалистът на „Ренегат” реализирал клипа, който вече е факт и е публикуван в мрежата.  Снимал в сряда, а в четвъртък изпратили Николай в последния му път.

 Сега Кацаров се е захванал с организацията на голям концерт на 1 септември в лятно кино „Орфей” в памет Ni.co. Кани всички музиканти, които искат да се включат, защото планът му е събитието да бъде наистина значимо. Приходите ще отидат в помощ на Павел Дюлгерски, защото Коцето и хората, които го обичат, вярват, че ще се пребори с травмите и ще се завърне на сцената и в звукозаписното си студио. За да се случи това, семейството на талантливия китарист ще има нужда от помощ. 

 

Коментари от FACEBOOK