Вдигат паметник на създателя на ансамбъл "Тракия"
Инициативен комитет събира средства, за да почете емблематичния хореограф проф. Кирил Дженев
20:00, 09.07.2018329 пъти

от Мария Луцова

Общинският съвет ще разгледа предложение на кмета Иван Тотев за изграждането на паметник на проф. Кирил Дженев пред сградата на фолклорен ансамбъл „Тракия“ в Кючук Париж. Зад идеята стои комитет начело с Иван Димитров, председател на „Интерконтинентална арт фондация-ХЕМ“. Автор на паметника е пловдивският скулптор Иван Тотев. Изработката и монтирането ще бъде за сметка на инициаторите, става ясно от документите.

Проектираният паметник представлява монументална композиция – изправена фигура в активна поза, която търси контакт със зрителите и е обърнат с лице към фасадата на ансамбъла. Фигурата е с височина 210 см, изпълнена от бронз, монтирана върху гранитен постамент. Композицията създава траен образ на елегантен, енергичен, взискателен човек, неспокойна творческа личност, артист и визионер, пише в документацията арх. Димитър Балджиев, който е автор на проекта за социализация на паметника.

Експертният съвет по устройство на територията е одобрил проекта и препоръчва на общината да даде зелена светлина за изграждането на монумента.

Проф. Кирил Дженев е един от най-изявените български народни хореографи – творец, художествен ръководител, теоритик и педагог, оставил ярка следа в културната история на България. В началото на този изключителен творчески път е любовта на проф. Кирил Дженев към народните танци. Тя го довежда като професионален изпълнител в ансамбъла на МВР, в Народната опера, в състава на Главното управление на трудовата повинност. Опитът му като танцьор е база, на която стъпва при първите си хореографски опити.

Пътят му преминава през Държавния ансамбъл за народни песни и танци, представителния танцов колектив при СГНС, ансамбъл „Пирин”. Безспорно най-яркото дело на проф. Дженев е създаването през 1974 г. на държавен фолклорен ансамбъл „Тракия”. Спектаклите на състава представляват нов етап в развитието на сценично обработения танцов фолклор. С танците, създавани в ансамбъла, проф. Дженев попълва съкровищницата на българския фолклор с неподражаеми и емблематични хореографии.

Успоредно с творчеството той се занимава непрекъснато и с научна работа в областта на хореографията. Автор е на редица статии, беседи и рецензии. Друга важна страна в работата на проф. Кирил Дженев е педагогическата му дейност. Преподава в Държавното хореографско училище още от самото му създаване, а през 1974 г. поставя началото на специалността „Хореографска режисура” към Висшия музикално-педагогически институт в Пловдив (днес АМТИИ).

Заради шедьоврите му на българския народен танц и приноса му в изследването и запазването на фолклора, проф. Дженев е удостоен със званието „почетен гражданин” на град Пловдив.

Изграждането на паметника представлява една своеобразна кулминация на почитта, уважението и възхищението към великото дело на българина проф. Кирил Дженев. За реализиране на този мащабен проект са необходими много усилия и финансови средства. Делото на фондация „ИАФ – ХЕМ” намира широк обществен отзвук и към него се включиха много граждани и организации, пише в представянето на проекта инициаторът Иван Димитров.

Общата стойност на паметника ще бъде 35 000 лв. и е организирана дарителска акция за подкрепата на инициативата.

 

Коментари от FACEBOOK