Работна група ще търси решение за „Тракарт”
До края на юни комисията под ръководството на Розалин Петков ще представи доклад как да бъде удължена концесията
16:29, 14.03.2018501 пъти

от Мария Луцова

Работна група ще търси проучи възможностите за удължаване на концесията за културен център „Тракарт”, реши Общинският съвет в Пловдив днес. В групата ще участват по един съветник от всички групи плюс един независим, специалисти от Археологическия музей и НИНКН, един представител на гражданската инициатива и трима служители на общината. Работната група ще се ръководи от зам.-кмета Розалин Петков.

Тя ще представи доклад по темата пред местния парламент до края на юни. Задачата е да излезе със становище как най-целесъобразно да бъде решен казусът с „Тракарт”. През последните седмици бе събрана гражданска подписка, която настоява за запазване на културния център и гражданско участие в управлението на проекта с античните мозайки на Филипополис, който ще бъде представен пред ЮНЕСКО.

Кметът Иван Тотев заяви, че общината има планове за управление на обекта. По думите му някои от исканията на гражданите са извън правомощията на Общината. „Исканията противоречат на изискванията за управление на сериен обект – паметник на културата. Няма национални паметници на културата, които се управляват от граждански квоти”, допълни Тотев.

Концесионерът Жорж Трак заяви пред съветниците, че за 15 години е вложил над 1,2 млн. лв. за съхраняване на античните мозайки в „Тракарт”. По думите му освен че са полагани грижи за ценните находки, мястото е развито и като културен център. В защита на усилията на Жорж Трак се изказаха и съветниците Камен Шишманов, Дани Каназирева, Ангел Иванов, и Божидар Здравков.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Битката за спасяването на „Тракарт” се пренася в Общинския съвет

Тотев озадачен от подписката за спасяване на „Тракарт”

Жорж Трак: Боя се, че античните мозайки на Пловдив ще бъдат занемарени, докато чакат за ЮНЕСКО

Коментари от FACEBOOK