Хиляди кукери гониха злото от Раковски (Фотогалерия)
27 маскарадни групи от страната се включиха в 18-я фестивал „Кукове“
17:19, 11.02.2018651 пъти

Близо 2 000 кукери се включиха  в двудневните маскарадни игри в град Раковски. Обичаят е свързан с "хамкането на халвата" и прогонването на злото, лошотията и болестите по хора и животни със страшни маски.  

Мъже и жени  на възраст от 3 до 83 години, предрешени като зверове и персонажи от българския фолклор  изпълниха улиците на кв. Секирово за 18-та  поредна година. Всички с маски на главите, украсени с кожи, пера, цветя и огледала, обагрени в цветовете на пролетта - бяло и червено. Облечени с кожуси, с по два и три реда чанове на кръста.

Според традицията кукерите гонят злото през седмицата между месни и сирни заговезни на Великденските пости. За да има богата реколта през следващата година. За да са живи и здрави хората, за да могат да я отгледат и приберат.

Датата на фестивала"Кукове"  е съобразена с църковния католически календар и винаги се провежда на Заговезни.

 С годините традицията запазва материалите и формата на маските и костюмите, разнообразието им е за сметка на фантазиите на участниците в игрите. Независимо от това всяка група се отличава със своята автентичност.

Кметът Павел Гуджеров откри 18-то издание на фестивала за кукерски и маскарадни игри "Кукове -Раковски 2018"  с отдаване на почит към покойния кмет Франц Коков, основател на феста с едноминутно мълчание. Гуджеров  пожела успех на участниците в съзтезателната програма и добро настроение на всички присъстващи.

В първата вечер на тазгодишното издание на "Кукове-Раковски 2018" зрителите имаха възможност да видят  общински колективи в салона на Н.Ч.“Св.Св.Кирил и Методий“, които представиха характерните  за този период от годината обичаи „Прошка“и „Хамкане на халва“. Присъстващите  се насладиха  на концерта на учениците от  СОУ „Любен Каравелов“ – Пловдив, и на самодейните състави от Раковски и околността.

Местните самодейци  не участваха в конкурсната програма , а имаха задачата да открият фестивала като припомнят съхранените български  традиции . Гостите  от  Италия също зарадваха всички присъстващи със своята програма  в двудневния празник. В късни доба  се състоя традиционното огнено шоу, когато на площада  се запали ритуалният карнавален огън, около който  се виха  хора с часове.

Старт на  кулминацията на феста, а именно кукерските игри   даде кметът на община Раковски Павел Гуджеров. В синхрон с настроението на празника той се обърна шеговито към участниците, като заяви , че летвата от миналата година е вдигната високо, тъй като кукерите така са изплашили зимата, че тази дори снега не дойде. Кметът Гуджеров пожела на участници и публика весел празник и допълни : "Бъдете здрави и нека зло да Ви забрави!"

 27  състава  от цялата страна се състезаваха в надпреварата по време на кукерското дефиле, което се проведе в събота на пл.“Европа“. Почти през целия ден над 1500 участника, облечени  в различни маскарадни костюми ,танцуваха и гонеха злото като пресъздаваха ритуали за плодородие чрез обичаи, наричания, песни и хора.

27 състава от страната ще участват в карнавалното шествие на площада в квартал Секирово, а чуждестранните гости са от остров Сардиния и македонското село Ресова. За първи път ще има  участници от село Кошов, Русенско и Петрич.

Фестивалът „Кукове“ е със състезателен характер и участниците са оценявани от шестчленно жури  от  фолклористи и етнографи начело с доцент Ангел Янков. Журито дава оценка за кукерската игра и автентичността на маските . За 18-тото издание на „Кукове“ тази година наградният  фонд е от 4 500 лева.

За доброто празнично настроение на всички  се погрижи оркестъра за народна музика , ръководен от зам.-кмета Божидар Стрехин – „Млади тракийци“.

Comments from FACEBOOK