Млад пловдивчанин се грижи за бездомни хора
Димитър, който монтира хранилки за уличните животни, отваря кризисен център за 30 човека
14:57, 03.02.20181552 пъти

Виктория Петрова, TrafficNews.bg

"Приятели, горд съм да ви съобщя, че вече е готово първото спално помещение в първия в България частен Кризисен център за настаняване на бездомни хора през зимните месеци", развълнувано сподели Димитър Навущанов, който се прочу със създаването на уникални хранилки за бездомни животни

Новият проект на Навущанов е свързан с хората, които нямат къде да отидат през зимните месеци. Идеята за създаване на допълнителни социални услуги като кризисни центрове за настаняване и социални столове за топла храна на нуждаещите се са в основата на идеята за създаването на Благотворителна фондация "Навущанов", споделя Димитър.

Той е учредил благотворителна фондация с цел подпомагане на социално слаби, пенсионери, ветерани, инвалиди, лица в неравностойно социално положение и животни. Проектът за Кризисния център е реализиран на Кукленско шосе на около 3 километра извън границите на  Пловдив в посока Брестник. С площ от 300 квадратни метра мястото все още е в процес на облагородяване, но първото помещение с капацитет от 7 легла вече е факт. Там напълно безплатно нуждаещите се ще получат легло, одеяло, течаща вода и топлина.

Амбициозното начинание предвижда при довършването на останалите помещения капацитетът на центъра да нарасне до 30 души. Дейността на Димитър е замислена като допълнителна възможност към общинските центрове за настаняване, а той работи в пълна координация с Община Пловдив. 

"Съгласувахме идеята с общината, а сега отново с тяхна помощ започва процедурата по узаконяването и пускането на центъра в действие", коментира Навущанов и изрази благодарност за съдействието на зам.-кмета Георги Титюков. 

Проектът се осъществява с подкрепата на вицесветовния шампион по карате киокушин Иван Команов и още редица доброволци, на които Димитър е признателен.

"Нашата дейност се осъществява изцяло от доброволци и се реализира с подкрепата на дарители. Ако вашата представа за един малко по-добър свят съвпада с нашата, подкрепете каузата ни! Нека бъдем съпричастни!", призовава Димитър Навущанов. 

Информация за това как можете да станете доброволец, да дарите или да се включите по друг начин в благотворителните инициативи, можете да откриете на фейсбук страницата „Благотворителна фондация Навущанов”.

Коментари от FACEBOOK