Илко Ганев поема сценичните изкуства в екипа на Найден Тодоров

  • от PlovdivTime
  • 13:13, 20.04.2024

Илко Ганев е третият заместник-министър, който влиза в политическия кабинет на Найден Тодоров. Той е назначен със заповед на премиера Димитър Главчев. Както вече писахме, министърът на културата запази в екипа си Амелия Гешева и Виктор Стоянов от предходното правителство. Гешева отговаря за работата на читалища и библиотеки, но ще поеме и недвижимото културно наследство.

Вторият зам.-министърн Виктор Стоянов отговаря за авторското право и международните дейности. В досегашните му ресори бяха и "Сценични изкуства и художествено образование", но този ресор ще бъде поет от Илко Ганев. Четвъртият зам.-министър ще поеме ресор "Археология", тепърва ще бъде обявено името му.

Илко Ганев има докторска степен по театрознание към Института за изследване на изкуствата при БАН. Работил е в Съюза на артистите в България в проекти, свързани с театъра, киното, цирка, инициативи в областта на социалната политика, благотворителни каузи, както и творчески дейности за интеграция на деца и младежи с увреждания. През 2023 г. в Министерството на културата участва в актуализирането на нормативната уредба в областта на сценичните изкуства и на нормативната уредба на Национален фонд „Култура“ и Национален филмов център.