Знаци за памет за 52-годишнината от създаването на „Старинен Пловдив”

  • от PlovdivTime
  • 09:42, 01.04.2021

 „Старинен Пловдив” празнува 52-годишнина днес. Не на шега, на 1 април 1969 година, се създава управлението и за негов началник е назначен Атанас Кръстев. Името му се превръща в синоним за мащабен градеж, който възражда старинната градска част. Редица личности с разнообразни професии отдават активния си път за каузата Старинен Пловдив.

Знаците за памет от страна на екипа - наследник Общински институт „Старинен Пловдив” ги има всяка година през април. Те са израз на благодарност към първите в градежа и вдъхновение за настоящите и бъдещи служители на института.

Отбелязваме тази 52-а годишнина с активности, които отдават почит към началото. На 1 април стартира виртуалната изложба „Усмивка и спомени с Борис Димовски и Коста  Форев”, началото е в 10 ч. на страницата Plovdiv Old town /official/. На 3 април в 11 ч. екипът на института кани на безплатен виртуален тур из къщата на Степан Хиндлиян. На 16-и април в Балабанова къща, в партньорство с Асоциация на мозаистите, ще се открие III-ото издание на Международната изложба мозайка „Балкански мостове”. С това събитие ще се отбележи и Световният ден за опазване на паметниците на културата.

Връзката между културно-историческо наследство и екология ще се визуализира на 22 април в Деня на Земята чрез вторара част от съвместния проект с Община Пловдив, Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“, а през последния уикенд 24-25 април „Старинен Пловдив” кани малчуганите в Малка базилика на екологична творилница на мозайки с материали за рециклиране.

Всички присъствени събития ще се реализират, ако условията позволяват и при строго спазване на актуалните противоепидемични мерки в страната. Входът е свободен.

От 1 април всичките ни обекти са отворени с лятно работно време от 9 до 18 ч. и с достъп при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки.

Kоментари

коментар
676
16:28, 01.04.2021
Отговор

не са го изгонили, човека е специалист ще управлява и археологията

коментар
Фотев
16:14, 01.04.2021
Отговор

А Грозев изгонихте ли го вече ?