Здравко Димитров: Да помним имената на първоучителите

  • от PlovdivTime
  • 09:44, 24.05.2022

Нека помним имената на първоучителите", призова кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той отправи поздравление към пловдивчани по случай 24 май. 

"Уважаеми дейци на културата, образованието, науката и изкуството, уважаеми просветители, учители и ученици, 24 май е празник на българския дух и идентичност! Ден за почит и поклон пред едно колосално за епохата дело - делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Нека помним имената на първоучителите и пазим свято заветите на книжовността, с която ни е дадена силата и мощта на словото.

Нека се гордеем и черпим вдъхновение от нашата азбука! Символът на нашето пребъдване като нация! Днес все по-често говорим за свободата на словото и все по-малко за отговорността към него. Мъдростта идва с опита, но нека не пропускаме уроците на историята в стремежите си към светлото бъдеще. Книжовността не е само мощ и сила, тя е единственият сигурен инструмент за оцеляване в объркания ни виртуален свят. Нека се поучим! „Върви, народе възродени“ – за просвета и слава на словото! Да ни е честит Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост", пожела кметът.