Започва Страстната седмица! Велики понеделник е

  • от PlovdivTime
  • 11:15, 13.04.2020

Започва страстната седмица според православния календар. Днес е Велики понеделник, като на този ден се бележи началото на страданията Исус Христос. Това е последната седмица от неговия живот..

На Велики понеделник Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син съборил масите на търговците.

Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника.

На Велика сряда обичаят пък повелява да се бере здравец, предимно от децата и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за опрощение на греховете".

След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден.

Велики четвъртък е най-очакваният ден през Страстната седмица от децата. Тогава се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено.

С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи в събота.

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос и е посветен на неговите страдания. На Велики петък не се прави нищо - разрешено е само да се рисуват боядисаните вече яйца.

На Разпети петък не се яде нищо, пие се само вода.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб . На този ден се месят и пекат козунаците.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".

Ето какви са богослуженията през тази седмица, които ще бъдат излъчвани онлайн в страницата на Пловдивската митрополия от храма "Св. Марина":

13.04 - Велики  понеделник
8:00 часа - Преждеосвещена св. Литургия
19:00 часа - Последование на Жениха 

14.04 - Велики вторник
8:00 часа - Преждеосвещена св. Литургия
19:00 часа - Последование на Жениха 

15.04 - Велика сряда
8:00 часа - Преждеосвещена св. Литургия
17:00 часа - Малко повечерие и велик маслосвет 

16.04 - Велики четвъртък
8:00 часа - Утреня и Св. Василиева Литургия
19:00 часа - Последование на 12- те Евангелия 

17.04 - Велики петък
8:00 часа - Царски часове, Вечерня със изнасяне на св. Плащаница
19:00 часа - Опело Христово 

18.04 - Велика събота
8:00 часа - Вечерня със св. Василева Литургия
ВЕЧЕРТА  В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“ ОТ 23:30 часа НАЧАЛО НА ПАСХАЛНОТО БОГОСЛУЖЕНИЕ 

19.04 - Възкресение Христово  
11:00 часа - Пасхална Вечерня (Второ Възкресение) - митрополитски храм „Св. Марина“