Започва спасяването на сграфитото “Захарий Зограф“ в Стария град

  • от Мария Луцова
  • 09:46, 18.09.2022

Екип от специалисти започва аварийно стабилизиране на сграфитото на Димитър Киров „Захарий Зограф”, което е на ул. „Съборна” на фасадата на сградата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”.

Разпореждането за спешните намеси е на Община Пловдив, а специалистите от Общинския институт „Старинен Пловдив” са уведомили  Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата. Те са дали зелена светлина за спешните дейности за спасяването на произведението на изкуството.

Припомняме, че бурен вятър на 1 април събори фрагменти от сграфитото. Проблемът бе открит от директора на "Старинен Пловдив" доц. Елена Кантарева-Дечева.

Паното изобразява Захарий Зограф и творбите му, с които остава в историята като пример за църковна живопис. Сграфитото е изключително красиво и се вижда от всички посетители на Стария град. Творбата си един от знаковите художници на Пловдив завършва през 1968 г.

Аварийното стабилизиране ще спаси творбата и ще я предпази от пълно унищожение през предстоящите есенни и зимни месеци. През това време ще върви и процедурата по съгласуване на проект за реставрация и консервация на творбата.

Предвидени са и ремонтни дейности и на покрива на сградата. Те се движат от ръководството на АМТИИ. В зоната над сграфитото ремонтите ще започнат спешно, защото течове нанасят сериозни увреди на творбата. За целия покрив предстои да бъде изготвен проект, който също трябва да бъде съгласуван с НИНКН.