Започва ремонт на Куршум джамия и още няколко обекта в Карлово

  • от PlovdivTime
  • 18:18, 17.01.2023

Започва работата по проект за консервация, реставрация и експониране на туристическата инфраструктура в Община Карлово. По него ще се ремонтират Куршум джамия и пространството към нея, Патевата къща в Карлово и Павурджиевата къща в Клисура.

Финансирането е по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  за развитие на туристически атракции на оперативна програма „Региони в растеж”, съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и чрез финансов инструмент, осигурен от фонда за устойчиво градско развитие.

Куршум джамия се намира в центъра на Карлово и не е действаща. Сградата е без минаре. Била е осквернявана в миналото. В края на миналата година Пловдивският апелативен съд я върна на община Карлово - след обжалване и отмяна на решението на окръжния съд от 2013-та, според което собствеността бе на мюфтийството. Съдебните дела около собствеността на Куршум джамия бяха съпъствани от поредица протести. 

Патевата къща  е част от  комплекса Старинно Карлово. Представя традициите в розопроизводството и лечебните качества на билките. В специално обособена стая са представени методите на извличане на различни етерични масла. 

Павурджиевата къща в Клисура показва възрожденския бит от 19 век, а в двора и е възстановена домашна розоварна.