Започна укрепването на съборения склад на ул. „Одрин” 8 в Тютюневия град

  • от Благовест Андонов
  • 14:48, 09.12.2021

Започна е разчистването на приземните нива на склада на ул. „Одрин” 8 в Тютюневия град. От няколко дни техника и работници са на терен. Предстои да изнесат боклуците, натрупани в сградата, а след това ще се пристъпи и към укрепването.

Главният архитект на Пловдив арх. Димитър Ахрянов е издал необходимите разрешителни за старта на разчистването. В момента около и в „Ориент Табако” има дребногабаритна техника, видя репортерът ни.

Стана ясно, че изпълнителите на почистването и укрепването имат логистични проблеми, но в най-скоро време ще мобилизират по-голям брой техника и ще ускорят укрепването на склада.

Припомняме, че красивата сграда на ул. „Одрин” 8 бе съборена преди повече от пет години. Оттогава до днес тя стоеше оградена с масивни железни пана и пустееше.

Около „Ориент Табако” през годините се занизаха множество скандали. Оказа се, че със статута ѝ на паметник на културата има проблеми, тъй като в регистрите е въведена друга сграда в съседен имот.  Експертите от НИНКН са открили проблема, но не са нанесли корекции. В крайна сметка институциите се произнесоха, че складът е в защитена зона и спряха бутането.

През лятото пък ВАС окончателно реши съдебната сега за съдбата на склада на „Одрин 8”. Решението на съда бе влязло в сила от 20 юли, като до края на август собствениците трябваше да го укрепят.  Това не се случи и въпреки, че Община Пловдив заявиха, че ще преработят проекта за укрепването му.

Kоментари

коментар
Пловдивчанин
15:56, 09.12.2021
Отговор

Не укрепване, а пълно възстановяване на сградата в първоначалния и вид трябва! Какво значи укрепване, колко години ще стои така укрепена сградата?