Занаятчийската задруга отваря работилници за малки и големи в Етнографския музей

  • от PlovdivTime
  • 10:36, 16.06.2022

Етнографският музей отново ще бъде домакин на вълнуваща Седмица на традиционните занаяти след двугодишно прекъсване. Форумът се открива на 28 юни от 12 часа и ще изпълни възрожденския двор на музея с цветове, емоции, песни и традиции и ще продължи до 3 юли.

„Надяваме се отново „да възкресим“ това отдавна отминало време и да усетим духа на старата пловдивска чаршия. През Седмицата майсторите ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи, ще предлагат на купувачите своите ръчно изработени изделия.  Както е при всяка среща между приятели, не трябва да пропускаме и факта, че успоредно с труда върви и забавлението. Затова на 29 юни заедно ще отпразнуваме Петровден, а по стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни  хора между чимширите в двора”, казват домакините.

В настоящото издание на майсторската седмица акцентът ще падне върху преливането или играта на цветовете, което ние ще се опитаме да илюстрираме чрез три коренно различни занятия, каквито са плъстенето на вълна, стъклодухането и писането на великденски яйца.